Mononucleoza infectioasa poate aparea la pacientii de toate varstele

Sub numele de mononucleoza infectioasa sunt reunite manifestarile unui sindrom clinic, ce poate aparea la toate grupele de varsta, dar afecteaza mai ales adolescentii si adultii tineri. Peste 90% din cazurile de mononucleoza infectioasa sunt date de infectia cu virusul Epstein-Barr ( EBV) (1,5).
Boala mai este cunoscuta si sub numele de „boala sarutului”, din cauza modalitatii de transmitere cel mai frecvent implicate.

Mononucleoza infectioasa, epidemiologie

EBV face parte din familia Herpesviridae, alaturi de virusurile Herpes simplex 1 si 2, virusul varicelo-zoosterian, citomegalovirusul, virusurile herpetice 6 si 7 si este unul din cei mai raspanditi virusi. Este intalnit peste tot in lume si majoritatea oamenilor sunt infectati la un moment dat cu EBV. Se estimeaza ca mai mult de 90% din populatia adulta prezinta dovada serologica a unei infectii anterioare cu EBV (1,2).

Transmiterea EBV se face prin contact cu diferite secretii, mai ales secretii orofaringeale. Cea mai frecventa modalitate de transmitere a virusului este contactul cu saliva infectata a indivizilor asimptomatici, de obicei prin sarut. Poate fi transmis si prin transfuzii de sange sau transplant de organe, dar aceasta modalitate este implicata rar. Virusul nu rezista mult timp in mediul extern (2,5). Copiii devin susceptibili la infectie de indata ce dispar anticorpii protectori proveniti de la mama (prezenti la nastere). O mare parte din copiii infectati cu EBV nu prezinta simptome. Mononucleoza apare la 35-50% dintre adolescentii si adultii tineri infectati cu EBV (1,2).

Etiopatologie

Virusul se localizeaza si se multiplica in sistemul reticuloendotelial de la toate nivelurile (ganglioni, ficat, maduva osoasa) ducand la hiperplazia acestuia, tradusa clinic prin cresterea dimensiunilor organelor respective (5). Infectand limfocitele B, virusul duce la aparitia unui raspuns imun umoral si celular. Raspunsul imun umoral directionat asupra proteinelor structurale ale EBV constituie baza diagnosticului serologic in mononucleoza.

Raspunsul imun celular este esential pentru controlul infectiei cu EBV: limfocitele NK si T citotoxice CD8 + controleaza proliferarea limfocitelor B infectate cu EBV (2). Raspunsul limfocitelor T este important pentru expresia clinica a infectiei cu EBV: un raspuns rapid si eficient al celulelor T controleaza infectia primara cu EBV si supresia EBV de-a lungul vietii, un raspuns ineficent duce la o proliferare necontrolata de celule B cu dezvoltarea de procese maligne cu limfocite B (2).

Febra si angina sunt consecinta raspunsului imun la infectia cu EBV. Febra apare ca urmare a eliberarii de citokine, eliberare declansata de invazia limfocitelor B cu EBV. Angina observata in mononucleoza este cauzata de proliferarea limfocitelor B infectate cu EBV in tesutul limfatic al orofaringelui (2).

Mononucleoza infectioasa, simptome

Tabloul clinic in mononucleoza infectioasa este polimorf. Perioada de incubatie pentru EBV este de 4-8 saptamani. Debutul poate fi insidios cu astenie usoara, stare generala alterata sau brusc cu cefalee, febra, frison, anorexie, angina si adenopatie.

Diagnosticul de mononucleoza infectioasa trebuie suspicionat in cazul aparitiei urmatoarelor elemente:

 • primul semn important pentru diagnostic este febra, ce poate ajunge la 39-40˚C;
 • angina – apare dupa 2-5 zile de febra, in aproape 80% din cazuri; amigdalele sunt congestionate, hipertrofice si se insotesc de odinofagie;
 • adenopatia apare in toate cazurile, putand cuprinde toate grupele ganglionare, dar cel mai frecvent sunt implicati ganglionii cervicali. Adenopatia este insotita de senzatia de tensiune dureroasa, iar la palpare ganglionii sunt duri. In unele cazuri sunt implicati ganglionii mezenterici, situatie ce da impresia unei afectari a tubului digestiv. Adenopatia poate persista cateva saptamani;
 • splenomegalia apare in 70-80% din cazuri, este nedureroasa, persista atat cat persista si adenopatiile;
 • hepatomegalia este relativ frecventa;
 • greata si anorexia apar frecvent, dar nu sunt insotite de voma;
 • rar poate aparea afectarea cardiaca sau a sistemului nervos central, artralgii si mialgii;
 • alte simptome: tuse, dureri toracice, fotofobie (2,4,6).

Evolutia bolii

Mononucleoza este o boala autolimitata, simptomatologia remitandu-se in 3-4 saptamani. Majoritatea pacientilor se recupereaza fara sechele.
Febra scade in 2-3 saptamani, concomitent cu remisia anginei si ameliorarea starii generale. Anomaliile hematologice si adenopatia pot persista mai mult. Chiar daca simptomatologia mononucleozei se remite, EBV ramane dormant la nivel celular pentru tot restul vietii. Periodic, virusul se poate reactiva, fiind gasit de obicei in saliva persoanei infectate, dar nu determina simptome de boala (3,5).

Mononucleoza infectioasa, diagnostic

Diagnosticul de mononucleoza se pune pe baza datelor clinice si de laborator. Mononucleoza infectioasa se caracterizeaza prin leucocitoza (10.000-20.000 leucocite/m³ in primele 2 saptamani de boala), si limfocitoza cu aparitia de limfocite atipice (mai mult de 10%) (6).

Testele serologice sunt importante pentru diagnostic pentru ca pun in evidenta anticorpii indusi de infectia cu EBV: anticorpii specifici pentru EBV, dar si anticopii heterofili (2,6). Testul pentru anticorpi heterofili (testul Monospot) este sensibil si specific si se realizeaza prin reactia de hemaglutinare. Rezultatele testului pentru anticorpi heterofili pot fi negative la debutul infectiei, pozitivitatea incepe sa creasca pe parcursul primelor 6 saptamani de boala: in prima saptamana sunt decelati in proportie de 40%, in a 2-a de 60%, iar in a 3-a proportia este de 80-90%. Titrul anticorpilor variaza de-a lungul infectiei, atingand un varf la 2-6 saptamani, dupa care pot ramane pozitivi in niveluri scazute pana la un an.

Exista pacientii care au mononucleoza heterofil negativa, la care testul nu se pozitivizeaza nici dupa 6 saptamani; acestia trebuie testati si pentru anticorpii specifici anti EBV inainte de a pune diagnosticul definitiv de mononucleoza heterofil negativa (2,6). In diferite situatii pot aparea reactii fals pozitive sau fals negative. Cele fals negative apar la copiii mai mici de 5 ani, dar si la o parte din adulti, caz in care testul trebuie repetat daca tabloul clinic este sugestiv pentru mononucleoza.

Reactiile fals pozitive sunt date de alte infectii virale, hepatita, rubeola, limfoame, leucemii, toxoplasmoza (6). Decelarea anticorpilor specifici fata de antigenele virale ale EBV (ale capsidei- VCA, timpurii-EA, nuclear- EBNA) confirma diagnosticul de boala. Determinarea lor se face folosind tehnica ELISA si este utila mai ales in cazul copiilor mici si a adultilor care nu prezinta anticorpi heterofili (2,6).

Anticopii IgM-VCA sunt martorii infectiei recente, iar IgG-VCA sugereaza o infectie veche. IgM-VCA pot persista in ser pana la 3-6 luni. IgG apar mai tarziu, dar raman prezenti in ser in diferite titruri pentru toata viata.
Anticopii anti antigene virale timpurii (EA) pot fi detectati in 70% din cazurile de infectie acuta, fiind absenti in infectia cronica (6).

Anticopii anti antigene nucleare apar in primele 3-4 saptamani de boala si persista toata viata in ser. Prezenta anticorpilor IgM-EBNA si IgM-VCA indica infectia recenta. Reactiile fals pozitive apar ca urmare a unei reactii incrucisate cu alte virusuri herpetice, cum ar fi citomegalovirusul, sau cu alti agenti patogeni, ca Toxoplasma gondii. EBV poate fi evidentiat prin PCR si imunofluorescenta, dar nu poate fi cultivat (6).

Diagnosticul diferential cuprinde difteria, infectiile cu herpes simplex, infectia cu HIV, rubeola, parotidita epidemica, abcesele peritonsilare sau rerofaringeale, scarlatina, toxoplasmoza.

Tratament

Din pacate, nu exista terapie antivirala eficienta in mononucleoza.
Tratamentul este unul simptomatic, bazat pe analgezice si antipiretice. Repausul este important pentru recuperarea pacientilor si evitarea complicatiilor. In cazul aparitiei anemiei hemolitice, trombocitopeniei, afectarii cerebrale sau cardiace se recomanda cure scurte cu corticosteroizi. Corticosteroizii nu sunt indicati in mononucleoza necomplicata. Corticoizii trebuie luati in considerare la pacientii care au risc crescut de obstructie de cai respiratorii. Corticosteroizii nu trebuie administrati de rutina la pacientii care nu prezinta complicatii, deoarece, prin imunosupresia pe care o induc, cresc riscul dezvoltarii unor suprainfectii bacteriene (3,5).

Mononucleoza infectioasa, complicatii

De cele mai multe ori mononucleoza infectioasa evolueaza fara aparitia complicatiilor. Cele mai multe cazuri de mononucleoza sunt fara manifestari clinice, prezenta infectiei cu EBV fiind evidentiata prin teste serologice. Totusi, in unele cazuri pot aparea: obstructie de cai aeriene superioare, anemie hemolitica, trombocitopenie, pancitopenie, afectare neurologica sau cardiaca, ruptura splenica, episclerita, uveita, conjunctivita, dermatita, nefrita interstitiala acuta, necroza hepatica, rar limfoame (mai ales la pacientii imunocompromisi) (2,3,5).

Obstructia cailor respiratorii apare ca urmare a inflamarii structurilor din cercul limfatic Waldeyer. Apare la aproximativ 1% din cazurile de mononucleoza si mai ales la pacientii tineri (2). Complicatiile neurologice apar la mai putin de 1% din cazuri, includ encefalita, meningita aseptica, sindromul Guillain-Barre neuropatie periferica si in ciuda severitatii lor se remit in totalitate (3).

Durerea, simptom comun al multor afecţiuni

Ruptura splenica, desi apare rar (0,5% din cazuri), este o complicatie de temut, cu potential letal. Mai mult de 90% din cazurile de ruptura splenica apar la barbati, iar uneori aceasta complicatie poate fi unica manifestare a bolii. Daca este recunoscuta rapid si tratata chirurgical corespunzator, prognosticul este bun (3,5). In urma proliferarii necontrolate de limfocite B, provocate de infectia cu EBV, se poate dezvolta un proces malign, cum ar fi boala Hodgkin sau limfoame non-Hodgkiniene. EBV este implicat si in aparitia de limfoame maligne cu celula B la pacientii care au primit un transplant de organ de la un donator infectat cu EBV (2). Alte malignitati asociate cu EBV sunt leukoplazia paroasa orala (apare la pacientii infectati cu HIV), leiomioamele si leiosarcoamele, carcinomul nasofaringian si limfomul Burkitt (2).

Referinte bibliografice:

1. www.cdc.gov;
2. Cunha B.C., Levy C. S., Talavera F., King J. W., Mylonakis E., Bronze M. S.- Infectious Mononucleosis- www.emedicine.medscape.com;
3. Dale C.D.- Infectious diseases, The clinician’s guide to diagnosis, treatment and prevention, 2004, 222;
4. Ebell M. H.- Epstein-Barr Virus Infectious Mononucleosis- www.aafp.org;
5. Omori M.S., McNamara R. M., Talavera F., Halamka J. D., Dyne P. L.- Mononucleosis in Emergency Medicine- www.emedicine.medscape.com;
6. www.medfarm.ro.

Medic specialist medicină de familie

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
  4 comentarii

  Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

  1. d**el:

   as dori interpretarea acestor analize si trimiterea spre un medic specialist ,simtome tuse seaca si inflamarea gatului.
   =====================================VAL.BIOL.REF.============ANTECEDENT====
   Anticorpi anti EBV-Epstein Barr nuclear antigen (EBNA)IgG
   137,0 U/ml
   Interpretare:
   Negativ ………….. = 20 U/ml
   Atentie ! Modificare de metoda din 08.11.2012 !
   (ser/plasma, Liaison, Metoda CLIA DiaSorin)
   Anticorpi anti EBV-Early antigen (EA)IgG
   16,6 U/ml
   Interpretare:
   Negativ ………….. = 40 U/ml
   Atentie ! Modificare de metoda din 08.11.2012 !
   (ser/plasma, Liaison, Metoda CLIA DiaSorin)
   Anticorpi anti EBV-Virus capsid antigen (VCA)IgG
   48,2 U/ml
   Interpretare:
   Negativ ………….. = 20 U/ml
   Atentie ! Modificare de metoda din 08.11.2012 !
   (ser/plasma, Liaison, Metoda CLIA DiaSorin)
   Anticorpi anti EBV-Virus capsid antigen (VCA)IgM
   10,0 U/ml
   Interpretare:
   Negativ ………….. = 40 U/ml
   NOTA: Modificare de metoda din 22.07.2013!
   (ser/plasma, Liaison, Metoda CLIA DiaSorin
   adresa mail [email protected] pentru detali amanuntite daca se poate .Multumesc

   • Revista Galenus:

    Bună ziua,

    Ne pare rău, nu vă putem ajuta în ceea ce privește interpretarea rezultatelor. Vă sfătuim să mergeți la medic. Multă sănătate!

  2. F**r**t**a:

   Fetinei mele ia iesit tgo si tgp foarte marite.peste 500.am facut analiza pentru hepatita.si a iesit negativă. la toate acum asteptam abv. .cum ar trebui sa iasa analiza.ca sa fie bine?