Neurocosmeticele – când neuroștiința întâlnește cosmetica

Neurocosmeticele sunt produse de îngrijire a pielii, concepute pentru a îmbina neuroștiința cu cosmetica. La baza conceptului lor stă modul în care creierul percepe și reacționează la anumite produse de îngrijire și felul în care anumite ingrediente, arome, texturi și culori ne pot influența emoțiile, starea de spirit și chiar procesele cognitive, precum atenția și memoria.

Produsele neurocosmetice se diferențiază de restul produselor cosmetice prin faptul că acestea influențează neurotransmițătorii de la nivelul pielii, având un efect ulterior asupra terminațiilor nervoase de la nivel cutanat. În conceperea acestor produse, se pune accentul pe ingrediente capabile să reducă stresul celular de la nivel cutanat, care se corelează cu accentuarea procesului de îmbătrânire.

Introducere – pielea și sistemul nervos

            Pielea reprezintă cel mai mare organ al corpului și acoperă întreaga suprafață corporală, îndeplinind nenumărate funcții, precum:

  • funcția de barieră (protecție față de apă, microorganisme, procese mecanice și chimice, radiații UV);
  • funcția de homeostazie (reglarea temperaturii corporale și a pierderilor hidrice);
  • funcția endocrină (participă la producția vitaminei D);
  • funcția exocrină (realizată de glandele sebacee și sudoripare, prin secreția sebumului, respectiv a transpirației);
  • funcția senzorială (simțul tactil, cel termic (cald sau rece) sau perceperea durerii (prin acțiunea nociceptorilor) [1].

Pielea este conectată la sistemul nervos central, prin numeroasele terminații nervoase libere și receptori, care transmit semnalele de la nivel cutanat la nivel central. În funcție de stimulul și semnalul trimis, creierul răspunde prin diverse acțiuni.

Funcția senzorială a pielii este exprimată prin atingere și se bazează pe interacțiunea dintre corpul care atinge și elementul atins. Prin această interacțiune sunt generate senzații profunde, care sunt înregistrate la nivel central. Astfel, pielea servește ca o extensie a sistemului nervos central, în care ea este receptorul și creierul este centrul de integrare al stimulilor [1,2].

Datorită acestei conexiuni strânse între piele și sistemul nervos, unele boli inflamatorii de la nivel cutanat sunt puternic influențate de componenta psihologică. Unii autori consideră că anumite boli dermatologice au origine psihosomatică (spre exemplu, dermatita seboreică sau psoriazisul) [2].

Structura pielii, neurotransmițătorii și inervarea tegumentului

            Structura pielii este complexă și cuprinde mai multe straturi și componente, fiecare având roluri distincte în menținerea integrității și funcționării optime. Principalele straturi ale pielii sunt epidermul, dermul și hipodermul.

  • Epidermul este stratul exterior al pielii și este compus în principal din celule cheratinizate. Aceste celule formează mai multe straturi distincte (bazal, spinos, granulos, lucidum și cornos).
  • Dermul este stratul intermediar al pielii și conține multiple structuri, cum ar fi: fibre de colagen și elastină, vase de sânge și limfatice, glande sudoripare și glande sebacee, precum și receptorii senzoriali, care detectează senzațiile de durere, presiune, temperatură și atingere.
  • Hipodermul (stratul subcutanat) este stratul cel mai profund al pielii și constă în țesut adipos și fibre conjunctive.

Sistemul nervos al pielii este o rețea complexă de fibre nervoase și terminații nervoase care se extind în diferite straturi ale pielii și joacă un rol crucial în transmiterea și interpretarea senzațiilor. Aceste fibre nervoase fac parte din sistemului nervos periferic și sunt responsabile pentru detectarea și transmiterea informațiilor senzoriale către creier, astfel apărând percepția senzațiilor tactile, termice și dureroase, precum și pentru reglarea funcțiilor fiziologice ale pielii.

            Sistemul nervos al pielii este o componentă crucială a sistemului senzorial al organismului și asigură o comunicare bidirecțională între piele și creier, pentru a detecta și răspunde la stimuli externi și interni [3]. De aceea, multe emoții sunt resimțite la nivelul pielii și se pot manifesta prin diverse reacții (spre exemplu, frica și stresul prin paloare, transpirație sau pielea de găină, iar rușinea și teama de a vorbi în public se pot manifesta prin eritemul pudic) [2].

Acțiunea neurocosmeticelor asupra pielii și sistemului nervos

Produsele neurocosmetice acționează la nivelul fibrelor nervoase sensibile la căldură, frig, durere, mâncărime și presiune, influențând răspunsurile creierului la tratamentele topice.

            Acestea intervin prin:

  • acțiunea directă asupra terminațiilor nervoase cutanate, modulând eliberarea neurotransmițătorilor; spre exemplu, peptidele sintetice care relaxează mușchii faciali pentru a reduce ridurile și inhibă neuronii pentru a desensibiliza pielea hiperreactivă la stimulii ambientali [2];
  • modularea funcțiilor celulare, acționând ca agoniști/antagoniști ai receptorilor de neuropeptide sau modulatori ai efectelor neurotransmițătorilor [2].

      Neurocosmeticele au efect benefic asupra sănătății pielii, prin îmbunătățirea interacțiunii dintre piele și sistemul nervos, rezultatul fiind astfel o piele mai netedă, mai radiantă, cu mai puține riduri. Produsele neurocosmetice sunt utilizate mai ales în produsele antiîmbătrânire. Acestea reprezintă o tendință nouă în îngrijirea pielii, încercându-se formule cosmetice optime pentru combaterea stresului și îmbătrânirii de la nivelul tegumentului.

Ingredientele din neurocosmetice

            Ingredientele utilizate în conceperea neurocosmeticelor sunt alese pentru capacitatea lor de a reduce stresul de la nivelul pielii. Stresul de la nivel cutanat este multifactorial, putându-se asocia radiațiilor UV, poluării, luminii albastre, lipsei somnului sau alimentației dezechilibrate. În același timp, o persoană stresată poate prezenta stări emoționale negative, care se reflectă și la nivelul pielii [2].

            Printre cele mai utilizate ingrediente pentru formularea neurocosmeticelor sunt:

  • argireline (acetil-hexapeptid-8) acționează ca inhibitor al neurotransmițătorilor care stimulează contracțiile musculare, reducând astfel contracția musculară de la nivelul feței; este folosit în mod obișnuit în produse antiîmbătrânire, pentru a relaxa mușchii faciali și pentru a ameliora aspectul ridurilor;
  • mentolul este un produs care stimulează receptorii termici din piele, producând o senzație de răcorire; acțiunea sa poate contribui la ameliorarea disconfortului asociat cu inflamația sau pruritul de la nivelul pielii;
  • extractul de mușețel conține compuși precum bisabololul și chamazulena, care au proprietăți antiinflamatorii și de calmare; extractul de mușețel este adesea folosit pentru a calma pielea sensibilă sau iritată și pentru a reduce roșeața și inflamația;
  • GABA (acid gamma-aminobutiric) este un inhibitor al neurotransmițătorilor, reducând astfel activitatea neuronală la nivelul pielii; poate fi folosit pentru a ameliora simptomele pielii sensibile, cum ar fi pruritul, senzația de arsură sau de furnicături;
  • niacinamida (vitamina B3) a demonstrat proprietăți antiinflamatorii și poate contribui la întărirea barierei cutanate; este folosită în general în produsele neurocosmetice pentru a calma pielea sensibilă și pentru a reduce eritemul și iritația;
  • extractul de ceai verde conține polifenoli precum epigalocatechin-galat (EGCG), care are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii; extractul de ceai verde poate ajuta la protejarea pielii împotriva factorilor externi și la reducerea inflamației;
  • extractul de Centella asiatica, cunoscut și sub numele de gotu kola, este un extract de plante folosit în medicina tradițională pentru proprietățile sale antiinflamatorii și de vindecare a rănilor; extractul de Centella asiatica poate ajuta la calmarea pielii iritate și la favorizarea regenerării pielii [2].

Concluzii

Progresul științific din ultimii ani a condus la cercetarea și dezvoltarea acestor produse menite să îmbunătățească aspectul și calitatea pielii și, odată cu aceasta, să ofere o stare de bine și la nivel psihologic.

Înainte de alegerea unor produse de îngrijire a tenului, este importantă consultarea un medic sau a unui specialist în dermatologie. Această recomandare este importantă deoarece vă asigură că alegerea este adecvată nevoilor și condiției pielii dumneavoastră. Un specialist în domeniu poate identifica eventualele afecțiuni ale pielii, care trebuie tratate, sau poate oferi recomandări pentru produse cosmetice personalizate în funcție de tipul pielii și de nevoile acesteia.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Referințe bibliografice:

  1. Yousef H, Alhajj M, Sharma S. Anatomy, Skin (Integument), Epidermis. [Updated 2022 Nov 14]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470464/;
  2. Rizzi V, Gubitosa J, Fini P, Cosma P. Neurocosmetics in Skincare – The Fascinating World of Skin – Brain Connection: A Review to Explore Ingredients, Commercial Products for Skin Aging, and Cosmetic Regulation. 2021; 8, 66. https://doi.org/10.3390/cosmetics8030066;
  3. Chen Y, Lyga J. Brain-skin connection: stress, inflammation and skin aging. Inflamm Allergy Drug Targets. 2014; 13(3):177–90. doi: 10.2174/1871528113666140522104422. PMID: 24853682; PMCID: PMC4082169.

Medic rezident dermatovenerologie
Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr.Carol Davila”

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.