Paralizia corzilor vocale: cauze, diagnostic și tratament

Paralizia corzilor vocale se manifestă prin incapacitatea uneia sau a ambelor corzi vocale (pliurile vocale) de a se mișca. Afecțiunea este cauzată de întreruperea impulsurilor nervoase către laringe, acest lucru determinând paralizia corzilor vocale. În plus, poate fi cauzată și de leziunile cerebrale. Pacienții cu paralizie vocală sunt răguşiţi, observându-se o reducere a volumului vocii, nu mai pot vorbi, şi uneori nu mai port respira. Pe de altă partea, aceștia pot simţi durere la nivelul gâtului în momentul vorbirii sau înghiţirii. 

Răguşeala, unul dintre principalele simptome în cazul paraliziei corzilor vocale

Simptomele paraliziei corzilor vocale variază în funcție de cauză şi de cât de afectate sunt acestea. Este posibil ca pacienţii să experimenteze unul sau mai multe dintre următoarele – răgușeală sau pierderea completă a vocii, dificultate la înghițire, dificultăți de respirație, modificări ale vocii, sufocare frecventă în timpul înghiţirii, pierderea reflexului faringian.

Paralizia ambelor corzi vocale este o afecțiune rară

Corzile vocale sunt două benzi flexibile de țesut muscular, care sunt situate în trahee. În momentul vorbirii, acestea se unesc şi vibrează, creând sunetele. În restul timpului, corzile vocale sunt relaxate și se află într-o poziție deschisă, astfel încât să fie posibil procesul de respiraţie. În majoritatea cazurilor de paralizie a corzilor vocale, doar o singură coardă vocală este afectată. Paralizia ambelor corzi vocale este o afecțiune rară, dar gravă.

Cauzele paraliziei corzilor vocale sunt multiple

Cauzele paraliziei corzilor vocale sunt de mai multe tipuri. Acestea pot include:

  • leziunea corzii vocale în timpul intervenției chirurgicale – intervenția chirurgicală efectuată în jurul gâtului sau pieptului poate duce la deteriorarea nervilor care sunt responsabili de funcţionarea corectă a corzilor vocale. Intervențiile chirurgicale care prezintă un risc de deteriorare a acestor nervi sunt intervenţiile de la nivelul glandelor tiroide sau paratiroide, esofagului, gâtului și pieptului;
  • leziuni la nivelul gâtului sau pieptului – aceste leziuni pot afecta funcţionarea nervilor responsabili de corzile vocale;
  • accidentul vascular cerebral – întrerupe fluxul de sânge din creier și poate afecta partea creierului care trimite mesaje către corzile vocale;
  • infecțiile – cum ar fi boala Lyme, virusul Epstein-Barr și herpesul pot provoca inflamații și pot deteriora nervii aflaţi în laringe;
  • condiții neurologice – dacă pacientul are anumite afecțiuni neurologice, cum ar fi scleroza multiplă sau boala Parkinson, este posibil ca acesta să se confrunte cu paralizia corzilor vocale.

Tratamentul paraliziei corzilor vocale

Paralizia corzilor vocale trebuie să fie diagnosticată și tratată de un medic specialist.

  • Terapia vocală durează aproximativ un an. Aceasta se foloseşte pentru restabilirea comunicării nervoase între creier şi laringe, înainte de a se apela la intervenţia chirurgicală. Terapia vocală are ca scop îmbunătățirea funcției corzilor vocale prin exerciții simple, repetitive, care recalifică corzile vocale.
  • Intervenția chirurgicală – dacă terapia vocală nu ameliorează simptomele, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală. Dacă ambele corzi vocale sunt afectate, această intervenţie trebuie efectuată cât mai repede.
  • Injectarea corzilor vocale – această procedură implică utilizarea unui material injectabil pentru a mări masa şi volumul corzilor vocale.

Metode de recuperare

Exercițiile vocale de două ori pe săptămână timp de patru până la șase luni pot corecta starea pacientului, astfel încât acesta să poată vorbi şi înghiţi. Dacă corzile vocale paralizate necesită o intervenție chirurgicală, recuperarea poate arăta diferit. În astfel de cazuri, pacientul va face un repaus vocal timp de 72 de ore, pentru ca laringele să se poată vindeca.

Surse: healthline.com; medicalnewstoday.com; mayoclinic.org

Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.