Psoriazis: medicamente care pot exacerba simptomele

Afecţiunea numită psoriazis este o boală cronică autoimună, caracterizată de supraproducția celulelor de la nivelul pielii. Zonele care sunt afectate cel mai des de psorizis sunt coatele, scalpul, fața, gâtul, dar și picioarele. Erupțiile apar spontan și pot fi urmate de perioade de remisie, provocând mâncărimi, dureri, disconfort. Există mai mulți factori care pot declanșa erupțiile specifice psoriazisului, printre care stresul, infecțiile, dieta, anumite alergii, precum și administrarea unor medicamente – aspect ce poate exacerba simptomele. Unele dintre acestea duc la apariția răspunsului autoimun, în timp ce altele declanșează fenomenul Koebner, mai exact apariția patchurilor de psoriazis în apropierea zonelor cu leziuni cutanate. Orice medicament ar putea declanșa o erupție psoriazică, însă unele clase de medicamente sunt asociate mai des  cu această complicație.

Beta-blocantele

Beta-blocantele se prescriu în cazul hipertensiunii arteriale, iar potrivit unor review-uri publicate în Jurnalul de dermatologie clinică și estetică, beta-blocantele sunt considerate un trigger important în psoriazis, chiar și în ceea ce privește diagnosticarea de noi cazuri. Beta-blocantele administrate pe cale orală sunt strâns legate de psoriazisul în plăci (cel mai frecvent tip de psoriazis) și de psorizisul pustulos care apare la nivelul mâinilor și picioarelor. Perioada dintre începutul tratamentului cu beta-blocante și apariția psorizisului poate fi destul de lungă. Medicul curant trebuie neapărat anunțat dacă în timpul tratamentului cu beta-blocante se observă modificări la nivelul pielii.

Antimalaricele

Administrate pentru a trata malaria, artrita reumatoidă și lupusul, medicamentele antimalarice induc și agravează psoriazisul. Erupțiile pot să apară chiar la câteva săptămâni după începerea tratamentului. Clorochina poate duce la instalarea psoriazisului în plăci, precum și a celui pustulos și poate exacerba simptomele artritei psoriazice. Pacienților care suferă de psorizis nu ar trebui să li se administreze antimalarice.

Inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei

Prescriși pentru a controla hipertensiunea, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei se pare că ar exacerba simptomele psoriazisului, mai ales în cazul pacienților cu vârsta peste 50 de ani, precum și în cazul celor cu istoric familial. Pacienții care urmează tratament cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei trebuie monitorizați îndeaproape.

Litiul

Utilizat în tulburările bipolare, litiul poate declanșa apariția erupțiilor la aproximativ 50% dintre pacienții care se cunosc a suferi de psoriazis. Precum și în cazul beta-blocantelor, perioada dintre prima administrare și apariția psoriazisului este lungă. Studiile au indicat faptul că aportul zilnic de acizi grași Omega-3 reduce riscul apariției unor erupții provocate de litiu. Deoarece litiul este important în tratarea tulburărilor de dispoziție, medicamentul nu trebuie întrerupt decât dacă simptomele psoriazisului nu sunt gestionabile.

Interferonii

Interferonii reprezintă o clasă de medicamente utilizată adesea în tratarea hepatitei C, precum și a altor boli. Atât interferonul-alfa cât și interferonul-beta sunt asociați cu declanșarea crizelor de psoriazis. Interferonul-alfa care se prescrie pentru tratamentul hepatitei virale, a leucemiei și melanomului este legat de apariția psoriazisul în plăci și, într-o mai mică măsură, de artrita psoriazică. Interferonul-beta – administrat în caz de scleroză multiplă – poate cauza o nouă erupție sau exacerba simptomele deja existente.

Medicamentele blocante ale TNF

Medicamentele blocante ale TNF sunt un tip de medicamente biologice utilizate pentru tratarea bolii Crohn, a artritei reumatoide și a spondilitei anchilozante. Acestea acționează prin suprimarea producției de TNF, un compus inflamator strâns legat de bolile autoimune. Această clasă de medicamente provocă adesea agravarea simptomelor în primele luni de tratament.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.