Tulburările cognitive pot afecta pacienții de orice vârstă

Tulburările cognitive pot afecta orice persoană, însă factorii de risc sunt diferiți în funcţie de tipurile de tulburări. Tulburările cognitive includ afecțiunile genetice și medicale subiacente, leziunile creierului și bolile care îl afectează. Creierul poate fi, de asemenea, afectat de anumite tratamente medicale și de expunerea la anumite toxine. Odată cu înaintarea în vârstă, la nivelul creierului au loc schimbări de funcţie şi structură. Astfel, după vârsta de 60 de ani se constată scăderea sa în volum cu 7-9%, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Leziunile cerebrale pot cauza tulburări cognitive

Leziunile cerebrale sunt adesea cauzate de factori agresivi externi, ţesutul cerebral, nervii şi neuronii putând fi deterioraţi în urma loviturilor. Leziunile cerebrale pot apărea sub mai multe forme precum cheaguri de sânge, hematoame, contuzii sau vânătăi, edem cerebral etc. Acestea pot determina apariţia următoarelor simptome: vărsături, greaţă, dificultate de vorbire, sângerarea urechii, paralizie, pierderea memoriei, probleme de concentrare.

În cazurile grave, pacienţii pot dezvolta tensiune arterială crescută, o frecvență cardiacă scăzută, dilatarea pupilelor, respirație neregulată etc. În funcție de tipul de leziune, tratamentul poate include efectuarea intervenţiilor chirurgicale, ședințe de fizioterapie, logopedie sau administrarea unui tratament medicamentos.   

Tipuri de tumori cerebrale

Există două tipuri de tumori care pot afecta creierul: cele care se formează la nivelul creierului şi pe care specialiştii le numesc tumori primare şi cele care se formează în altă parte a organismului şi care ulterior se pot răspândi și pot ajunge la creier, numite tumori cerebrale secundare sau metastatice. Tumorile cerebrale pot fi maligne (canceroase), benigne (necanceroase) şi pot apărea la persoane de orice vârstă.

Mărimea şi localizarea tumorii influenţează apariţia simptomelor, care includ dureri de cap, convulsii, amorțeală, greaţă, vărsături, dificultate în menţinerea echilibrului, modificări ale auzului, vorbirii sau vederii etc. Principalele tipuri de tratament pentru tumorile cerebrale sunt intervenţia chirurgicală, chimioterapia sau radioterapia.

Bolile neurodegenerative

Bolile neurodegenerative sunt afecţiuni debilitante şi incurabile, fiind caracterizate prin pierdere neuronală şi disfuncţie progresivă. De asemenea, pot distruge țesutul și nervii de la nivelul creierului. Unele boli, cum ar fi boala Alzheimer, se pot dezvolta odată cu înaintarea în vârstă. Boala Alzheimer poate afecta memoria și procesele de gândire. Unele dintre cele mai frecvente simptome ale bolilor neurodegenerative includ pierderea memoriei, apatia, anxietatea, stările de agitaţie, modificările dispoziției etc. Simptomele tind să se înrăutățească pe măsură ce boala progresează.

Tulburările mintale

Cel mai frecvent sunt diagnosticate depresia, anxietatea, tulburarea bipolară, sindromul de stres posttraumatic şi schizofrenia. Aceste tulburări pot afecta comportamentul pacienţior. Aceştia pot experimenta aceleași tulburări mintale în mod diferit. Pacienții ar trebui să discute cu medicul specialist dacă observă schimbări în comportament sau de dispoziţie. Cele două tipuri de tratament recomandat pentru tulburările mintale sunt medicamentele și psihoterapia. Specialiştii consideră că o combinație a celor două este cea mai eficientă.

Nu toate tulburările cognitive pot fi vindecate

Pentru ca pacientul să primească un diagnostic corect se va efectua un examen neurologic, prin intermediul căruia se vor verifica auzul, vederea şi echilibrul. În plus, se vor utiliza şi scanări CT şi RMN. Unele afecțiuni sunt ușor de tratat cu ajutorul medicamentelor și terapiei. De exemplu, milioane de oameni cu tulburări cognitive trăiesc o viață perfect normală.

Pe de altă parte, alte tulburări, cum ar fi bolile neurodegenerative și unele leziuni traumatice ale creierului nu pot fi vindecate. Pacienţii cu aceste afecțiuni se confruntă adesea cu schimbări permanente în comportament. În aceste cazuri, prin intermediul tratamentului se va încerca ameliorarea simptomelor şi gestionarea bolii.

Surse: healthline.com; mindfreedom.or; who.int

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.