Ce emisferă a creierului este responsabilă de creativitate?

Potrivit cunoștințelor acumulate până la ora actuală, capacitatea creativă este un „produs” ce aparține emisferei drepte a creierului. Experții în acest domeniu sunt însă sceptici și spun că nu există încă suficient de multe dovezi care să susțină acest aspect, și că o abilitate atât de complexă precum creativitatea umană este de fapt un „produs” al ambelor emisfere. Un nou studiu, care se bazează pe imagistica creierului, realizat de cercetătorii de Universitatea din Drexel (Statele Unite ale Americii) vine cu lămuriri.

Experiență versus lipsa ei

Studiul publicat în jurnalul medical NeuroImage, care a implicat mai mulți cântăreți de jazz, a arătat că în cazul cântăreților care nu erau experimentați și care au fost rugați să improvizeze s-a activat emisfera dreaptă, în timp ce în cazul celor deja experimentați, emisfera stângă a fost cea care s-a activat.

Luând în considerare modul în care activitatea creierului se schimbă odată cu experiența, această cercetare poate contribui la dezvoltarea de noi metode pentru a pregăti oamenii să fie creativi în domeniile lor de activitate.

Pentru a ajunge la aceste rezultate au fost comparate electroencefalogramele a 32 de cântăreți de jazz (mai mult și mai puțin experimentați), care au fost rugați să improvizeze 6 piese, acompaniați fiind de tobe, pian etc.  După ce au studiat electroencefalogramele au observat că performanțele creative (ale persoanelor mai puțin experimentate) au pus la treabă emisfera dreaptă a creierului.

Așadar, dacă vom defini creativitatea în termeni de calitate (a unui cântec de exemplu), atunci emisfera stângă joacă un rol important. Însă dacă definim creativitatea ca fiind capacitatea unei persoane de a face față unor situații noi, necunoscute, inedite, atunci emisfera dreaptă joacă rolul principal.

Sursa: Sciencedaily.com

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.