Insomnia creşte riscul de diabet de tip 2 cu până la 17%

O nouă cercetare, realizată pe analiza a peste 1.000 de studii precedente, arată că persoanele care suferă de dereglări ale somnului au un risc de până la 17% de a dezvolta diabet de tip 2. În general, diabetul de tip 2 este legat de obezitate, sedentarism şi un consum exagerat de zaharuri. Cercetarea actuală arată însă şi faptul că în cazul a 7% dintre subiecţii cu probleme de somn greutatea nu a fost un factor, aceştia dezvoltând diabet de tip 2.

Insomnia, rol în apariţia diabetului

Cercetarea a fost realizată de oamenii de ştiinţă de la Karolinska Institute, Stockholm, Suedia şi a avut la bază date din 1.360 de studii precedente, ce au avut ca subiect diabetul. Au fost analizate informaţiile a peste un milion de adulţi din Europa, din care 74.000 diagnosticaţi cu diabet. Au fost subliniate aproximativ 19 cauze ale apariţiei diabetului de tip 2, printre care fumatul, consumul de cofeină, insomnia şi mâncatul excesiv, datele fiind publicate în jurnalul medical Diabetologia. Faptul că insomnia are un rol în apariţia diabetului poate fi explicat prin faptul că proteina MT2 poate perturba ritmul circadian, acest lucru conducând la eliberarea insulinei și la un control deficitar al nivelului de zahăr din sânge.

Actualități în tratamentul și managementul insomniei

„Studiul nostru a confirmat mai mulți factori de risc stabiliți anterior și a identificat factori de risc potențiali noi pentru diabetul de tip 2, utilizând cele mai recente date. Strategiile de prevenire ar trebui construite din multiple perspective, cum ar fi reducerea obezității și a fumatului, îmbunătăţirea sănătății mintale, a calității somnului şi a nivelului educațional”, a declarat coordonatoarea studiului prof. Susanna Larsson, Karolinska Institute.

Sursa: dailymail.co.uk

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.