Urină tulbure la adulți – cauze și opțiuni de tratament

Culoarea urinei poate reprezenta un indicator fidel al unei patologii, implicit a unui proces care are loc la nivelul organismului. Spre exemplu, urina concentrată, închisă la culoare, este poate unul dintre cele mai relevante semne ale deshidratării. Prin urină tulbure, înțelegem urina care, în momentul eliminării, are un aspect neclar, dar nici nu este închisă la culoare în totalitate. Are o ușoară tentă gălbuie, iar în unele situații poate apărea albicios-verzuie. Se mai folosesc și alte denumiri pentru urină tulbure, cum ar fi urină spumoasă sau lăptoasă. În general, este un semn clar de deshidratare, și în rare cazuri, când se elimină frecvent, ar putea fi semnul unei patologii.

În primă instanță, este important de reținut că aspectul urinei și materialului fecal eliminat este în strictă concordanță cu ceea alimentele solide ingerate și lichidele consumate. În esență, prin aceste două căi are loc eliminarea în afara organismului a deșeurilor și reziduurilor rezultate în urma proceselor de digestie, absorbție, filtrare. Cu alte cuvinte, aceste două procese reprezintă mecanisme prin care are loc detoxifierea organismului. Tocmai din acest motiv aspecte care țin de culoare, frecvență, volum sunt deosebit de relevante pentru a confirma sau infirma sănătatea organismului. Eliminarea de urină tulbure este, în esență, anormală, și poate indica o patologie.

Urină tulbure – cauze și factori de risc

Există cinci fenomene care se traduc prin eliminarea de urină tulbure. Acestea sunt următoarele:

Fosfaturia (urină tulbure cu exces de fosfați)

  • Excreția crescută de fosfați în urină, de unde și aspectul caracteristic.
  • Se asociază unei diete bogate în fosfați.
  • Apare în patologii precum deficitul de vitamina D, acidoza tubulară renală, dieta bogată în potasiu, defecte ale tubilor contorți proximali (sindrom Fanconi, osteomalacia indusă prin mecanism tumoral), hiperparatiroidismul primar.
  • Acest tip de urină tulbure poate apărea și ca urmare a administrării de diuretice, însă și din cauza administrării altor tipuri de medicamente: aspirină, bicarbonat, calcitonină, fosfați și metolazon, triptofan, valină, corticosteroizi, vitamina D3.

Piuria (urină tulbure cu eliminare de leucocite)

  • Altă cauză pentru urina tulbure este piuria, adică prezența de leucocite (celule albe) în urină. În limbaj colocvial, este cunoscută drept „urină cu puroi”.
  • Se asociază infecțiilor bacteriene ale tractului urinar (infecții urinare, cistită, pielonefrită și uretrită, prostatită și altele).
  • Piuria fără bacteriurie confirmată poate fi cauzată de tuberculoză, colelitiază, cancer.

Chiluria (urină tulbure cu eliminare de limfă)

  • Reprezintă eliminarea de limfă (chil) îmbogățită provenită din vasele limfatice de la nivelul intestinului subțire, cu eliminarea de urină tulbure, albicioasă.
  • Se manifestă într-o gamă foarte variată de afecțiuni nefrologice, fiind asociată comunicării patologice dintre vasele limfatice și cavitățile pielo-caliceale renale.
  • Deseori, se asociază cu hematuria, într-un simptom specific numit „hematochiluria”. Urina tulbure ia aspect specific și colorație caracteristică.
  • Deseori, se evidențiază prezența lipidelor în urina tulbure.
  • Câteva dintre principalele cauze ale acestui tip de urină tulbure sunt: infecții parazitare (cu Tanie echinococcus, Taenia nana, Wuchereria bancrofti), sindromul nefrotic, prezența unui limfangiom la nivelul tractului urinar, malformațiile limfatice congenitale, leziunile fizice, traumatice, sarcina, leziunile chirurgicale, bolile granulomatoase, anevrismul de aortă.
  • Chiluria (prezența chilului în urină) este cauzată de ruperea limfaticelor abdominale dilatate la sistemul excretor urinar. Urina tulbure este albicioasă și eliminarea sa este episodică, iar durata se poate întinde de la câteva zile, la câteva săptămâni.

Lipiduria (urină tulbure cu eliminare de lipide)

  • Urina tulbure poate apărea și ca urmare a lipiduriei (lipuriei), adică eliminării de lipide prin urină. Cauzele sunt variate, dar ridică în principal suspiciunea de afectare extinsă.
  • Lipiduria se manifestă cel mai des în sindromul nefrotic. De asemenea, eliminarea de urină tulbure cu încărcătură lipidică s-a raportat a fi și un semn de embolie pulmonară grăsoasă.
  • Când apare acest tip de urină tulbure, celulele epiteliale sau macrofagele conțin, în general, grăsimi endogene. Ca urmare a conținutului ridicat în picături de grăsime, sunt denumite în mod specific drept „corpuri ovoidale de grăsime”. Aceste celule prezintă o configurație așa-numită de „cruce malteză” sub microscopul cu lumină polarizată. Acest aspect se datorează structurii sale lichid-cristaline care îi conferă birefringență.
  • Sindromul nefrotic se poate datora bolii renale cu leziuni mai mult sau mai puțin extinse și nefropatiei membranoase, glomerulosclerozei focale segmentare, diabetului zaharat, dar și infecțiilor cu virusul hepatic B, C, HIV, lupusului eritematos sistemic, amiloidozei.

Hiperoxaluria (urină tulbure cu eliminare de acid oxalic)

  • Este o afecțiune destul de rar întâlnită, și poate fi primară sau secundară.
  • Hiperoxaluria primară presupune o supraproducție in vivo de acid oxalic, pe când patologia secundară se datorează absorbției intestinale și aportului exogen excesive.
  • Patologia se traduce prin eliminarea de oxalat în urină, pe fond patologic. Deși este o boală destul de rară, are un prognostic mai puțin favorabil și, pentru munți clinicieni, încă implică o mulțime de variabile insuficient înțelese.

Alte afecțiuni care se manifestă și prin urină tulbure

Există și alte patologii care, printre altele, modifică aspectul și culoarea urinei. Dintre acestea, cele mai frecvente sunt următoarele:

  • Diabetul de tip 1 și 2;
  • Gonoreea (cauzată de infecția cu Neisseria gonorrhoeae);
  • Trichomoniaza urogenitală (cauzată de infecția cu Trichomonas vaginalis);
  • Clamidiaza (cauzată de infecția cu Chlamydia);
  • Prezența de calculi renali;
  • Cistita, pielonefrita, uretrita, prostatita;
  • Insuficiența renală;
  • Infecțiile urinare;
  • Alte afecțiuni, în special de natură infecțioasă, ale tractului urinar.

Chiar dacă femeile se confruntă mult mai frecvent cu infecții urinare, acestea apar și în rândul persoanelor de sex masculin. Infecțiile urinare sunt printre cele mai comune patologii care apar la nivelul organelor tractului urinar. Ca urmare a faptului că urina tulbure este un simptom care nu are specificitate și sensibilitate pentru o anumită patologie, este recomandat consult special, din partea unui medic cu expertiză în nefrologie, pentru a se identifica patologia de bază. Multe investigații paraclinice, în special analizele de urină, se dovedesc a fi relevante pentru a scoate în evidență și alte anomalii la nivelul urinei, cum ar fi conținutul în diferiți compuși chimici.

Urină tulbure – opțiuni de tratament

Tratamentul pentru urină tulbure se individualizează în funcție de etiologia de bază. După mai multe investigații și confirmarea diagnosticului, specialistul este nevoie să elaboreze protocolul de tratament, individualizat și alineat patologiei. De exemplu, în cazul infecțiilor urinare, prima abordare terapeutică este reprezentată de administrarea de antibiotice. În cazuri mai severe, în schimb, se poate ajunge și la necesitatea dializei. În contextul în care nu se elimină urine tulbure pentru o perioadă lungă de timp, fenomenul poate fi pus pe seama deshidratării. Important este și momentul în care loc observarea aspectului urinei, aspectul fiind variat de-a lungul zilei.

Spre exemplu, urina de dimineață este cea mai concentrată și închisă la culoare, fenomen care este secundar ușoarei deshidratări din timpul somnului. De obicei, prima urină are importanță paraclinică și poate scoate în evidență anumite patologii clinice. Drept urmare, analizele urinare se fac din prima urină de dimineață, de obicei nu din primul jet urinar (poate conține reziduuri depuse de-a lungul canalelor de eliminare ale urinei), ci din al doilea. Hidratarea este esențială pentru a asigura sănătatea rinichilor, precum și limitarea consumului de alcool și fumatul. Dieta joacă, de asemenea, un rol foarte important în menținerea sănătății sistemului excretor.

Referințe bibliografice:

  1. Shah A, Leslie SW, Ramakrishnan S. Hyperoxaluria. [Updated 2023 Apr 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK558987/;
  2. Simerville JA, Maxted WC, Pahira JJ. Urinalysis: a comprehensive review. Am Fam Physician. 2005 Mar 15;71(6):1153-62. Erratum in: Am Fam Physician. 2006 Oct 1;74(7):1096. PMID: 15791892, https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2005/0315/p1153.html;
  3. https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/chyluria;
  4. https://www.everydayhealth.com/urine/what-causes-cloudy-urine-women-men/.

Cuvinte-cheie: ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.