Estetica dentara – fatetarea indirecta

Prin insasi firea sa, omul este un artist. El cauta sa aduca pretutindeni in viata sa, intr-un fel sau altul, frumosul”, spune Maxim Gorky atât de profund. Noi, medicii stomatologi, suntem un soi aparte de artisti, iar estetica dentara este domeniul nostru de joaca. Ne preocupam in permanenta sa gasim metode de imbunatatire a aspectului fizionomic al pacientilor nostri care nu se pot lauda cu un zambet perfect, din cauza diverselor probleme.

Estetica in stomatologie include o serie de tratamente din sfere diferite: protetica, ortodontie, implantologie, chirurgie si are drept scop imbunatatirea aspectului dentitiei pacientilor. Ca sa se ajunga la acest rezultat sunt folosite mai multe tehnici cum ar fi albirea, fatetarea (directa – in cabinet si indirecta – cu ajutorul tehnicianului), remodelarea dentara, diverse tratamente ortodentice sau aplicarea unor implante.

In lucrarea de fata, voi trata problematica fatetarii indirecte.

Cum au aparut fatetele dentare

Fatetele au fost inventate in anul 1930 de catre un dentist din California, pe nume Charles Pincus. La vremea aceea, se folosea pentru fixarea lor doar un adeziv simplu si rezistau foarte putin. Au fost totusi folosite pentru a schimba macar temporar fizionomia actorilor, atunci cand rolul le-o cerea.

Datorita unor cercetari incepute in 1982 de catre Simonsen si Calamia, s-a asociat folosirea acidului fosforic in tehnica cimentarii fatetelor, crescand astfel adeziunea acestora la structura dintelui (se creau astfel microretentiile in structura smaltului, in care va patrunde bondingul-adeziunea). In zilele noastre, odata cu dezvoltarea noilor agenti de bonding, fatetele pot rezista chiar 10-15 ani. Fatetele de portelan sunt in general preferate celor de compozit, deoarece se pare ca sunt mai rezistente la colorare si mai durabile.

In acest moment, pe piata mondiala, cele mai cunoscute sunt fatetele Lumineers, un produs revolutionar, ce a schimbat parcursul esteticii dentare. Acestea sunt niste fatete din portelan, de dimensiunea unei „lentile de contact”, care se lipesc direct pe dinte, nefiind necesara prepararea acestuia prin indepartarea de tesut dentar. Pot fi realizate numai din portelanul certificat de firma americana, Cerinate Smile Design. Acestia ofera o garantie indrazneata de 20 ani. In Statele Unite si Marea Britanie se realizeaza o campanie foarte intensa de mediatizare a acestor tipuri de  fatete. Ele pot fi realizate si aplicate de medici care au absolvit cursurile organizate de compania americana, si care colaboreaza cu laboratoarele Cerinate Smile Design.

Cui se recomanda fatetele dentare

Fatetarea rezolva numeroase probleme de estetica, cu rezultate maxime. Iata care sunt cazurile ideale pentru aceasta procedura: persoanele cu dinti devitali,care din diferite motive dupa trecerea timpului prezinta modificari de culoare (ex:hemostaza incorecta la extirpare), pacientii cu dinti afectati de coloratii intrinseci cum ar fi: coloratia datorata administrarii de tetraciclina in perioada de formare a dintilor, persoanele cu malpozitii dentare minore la dintii frontali, cu spatieri, cu anodontii, dinti abrazati, cu distrofii sau incongruente dentare cu inghesuire.

Cui nu se recomanda fatetele dentare

Exista si contraindicatii, iar pacientii ce prezinta dinti cu restaurari coronare voluminoase, ce nu prezinta un strat de smalt suficient pentru preparare, deci pentru rezistenta fatetei, nu sunt candidati buni pentru procedura de fatetare. De asemenea, pacientii cu obiceiuri vicioase (ex: bruxismul) sau alte parafunctii,  cu dinti cu malpozitii severe, ce necesita in primul rand un tratament ortodontic pentru a reduce anomaliile si eventual pentru a imbunatati relatiile ocluzale, cu dinti temporari, cu fluorizarea excesiva (bondingul la smalt nu poate fi realizat corespunzator), cu malocluzii precum ocluzie cap la cap, ocluzie inversa cu abraziunea fetei vestibulare a frontalilor superiori, eroziuni de colet/traume ocluzale care au slabit rezistenta coronara nu se preteaza acestei interventii estetice.

Etapele parcurse de pacient

Sedinta 1

Anamneza

  • Examenul clinic al pacientului; eventual realizarea unui model de studiu.
  • Discutia despre preferintele pacientului in ceea ce priveste forma, marimea si culoarea dintelui; argumentele pacientului si medicului in favoarea intreventiei.
  • Inainte de prepararea dintelui se poate lua o amprenta a fetelor vestibulare ale dintilor (cheie vestibulara) pentru a putea controla dupa preparare daca  s-a slefuit suficient si eventual pt a realiza niste fatete provizorii.
  • Prepararea dintelui/dintilor in vederea amprentarii; se vor indeparta aproximativ 0,5 – 0,7 mm din suprafata smaltului.
  • Amprentarea.
  • Este posibila aplicarea unor fatete temporare; din acest motiv este necesara realizarea a doua modele. Pe unul se realizeaza fatetele provizorii din acrilat,iar pe cel de-al doilea se realizeaza fatetele definitive din portelan.

Sedinta 2

  • Indepartarea fatetelor temporare, daca acestea au fost realizate.
  • Proba fatetelor; pacientul  va examina cu atentie: culoarea, forma. I se va explica ca doar acum se mai pot face modificari la acestea; odata ce au fost cimentate, nu se mai pot face corecturi.
  • Demineralizarea si aplicarea bondingului; fotopolimerizare.
  • Indepartarea excesul de ciment; se incepe prelucrarea fatetelor.

Concluzia

Ca medic dentist, am o parere personala bine cimentata in ceea ce priveste fatetele. Din punctul meu de vedere, au si avantaje si dezavantaje deopotriva, asa ca alegerea ramane, in definitiv, a pacientului. Avantajele fatetelor de portelan sunt: au o durata de viata mai lunga, nu isi modifica culoarea, sunt mai rezistente dar, in acelasi timp, sunt mai scumpe decat fatetele compozite. Ele pot inlocui nevoia unei coroane dentare astfel ne mai fiind necesara decat o slefuire mai putin invaziva, se pastreaza dintele vital, numarul de sedinte si timpul perioadei de tratament se scurteaza.

Ca dezavantaje, cu toate ca ele sunt relativ puternice si rezistente, trebuie sa nu se abuzeze deoarece fiind subtiri se pot deteriora, dezlipi sau sparge. Acestea necesita o grija mai mare din partea pacientului.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Bibliografie:

  1. Albers:Tooth colored restoratives:Indirect bonded restaurations;
  2. Association Dentaire Francaise:Prothese fixee 2007:Facettes et restaurations anterieures en ceramique collee;
  3. Clyde JS,Gilmore A.:Porcelain veneers:A preliminary review;
  4. Galip Gurel:The science and art of Porcelain Laminate Veneers;
  5. Gary M.Radz:Conservative smile makeovers using feldspathic porcelain veneers,articol Oral Health,april 2007;
  6. Magne,Versluis,Douglas:Rationalization of incisor shape:Experimental numerical analysis;
  7. Rufenacht:Principles of estethic integration;
  8. Slavescu D.D, Randasu O.V:Metalo-ceramica dentara.

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.