Gingivita și parodontoza – diferențe

Gingivita şi parodontoza apar atunci când placa bacteriană se acumulează pe dinţi din pricina unei igiene orale precare, afectând dantura și gingiile. Cavitatea bucală este un mediu propice pentru bacteriile întâlnite în depozitele de placă dentară şi tartru de pe suprafaţa dinţilor şi de la nivel subgingival. Există numeroase specii de bacterii, care poartă numele de patogeni parodontali, împărţite în complexe bacteriene cu agresivitate diferită asupra ţesuturilor parodontale.

Ce este gingivita?

Gingivita este inflamația gingiei și, atunci când nu este tratată, poate evolua către stadiile mai grave ale bolii parodontale, cum ar fi parodontoza. Placa se acumulează în spaţiile sub/supragingivale și interdentare, urmând apoi inflamarea gingiilor şi chiar sângerarea. Chiar dacă gingiile sunt iritate, retracţia gingivală nu are loc şi nu se regăsesc leziuni osoase. Gingivita este primul semn de avertizare că trebuie să existe o atenție sporită în ceea ce privește rutina de igienă orală. Medicii stomatologi recomandă igienizarea profesională, dar aceasta trebuie realizată la timp, în caz contrar gingivita nu se va opri din evoluţie și va duce la parodontoză.

Factorii care cauzează gingivita

Există mulţi factori care pot creşte riscul dezvoltării gingivitei, precum:

  • fumatul – unul dintre cei mai mari factori de risc pentru bolile gingivale, iar acesta scade și șansele ca tratamentul să fie eficient;
  • igiena orală deficitară – lipsa utilizării aței dentare în mod regulat poate duce la apariția gingivitei.
  • modificările hormonale – cum ar fi cele care apar în timpul pubertății, sarcinii sau menopauzei pot duce la sensibilitate dentară și inflamarea gingiilor;
  • alimentația lipsită de vitamine și minerale importante pot face mai dificilă combaterea infecțiilor, cum ar fi gingivita;
  • bolile cronice – diabetul, HIV-ul sau cancerul sunt afecțiuni care slăbesc sistemul imunitar şi pot creşte riscul dezvoltării infecţiilor.

Ce este parodontoza?

Parodontoza sau parodontita este o infecție a gingiilor care afectează țesuturile moi și, fără tratament, poate distruge osul care susține dinții. Parodontita poate determina slăbirea dinților sau poate duce la pierderea acestora.

Parodontita este o afecţiune frecventă, dar în mare măsură poate fi prevenită. De obicei este rezultatul unei igiene orale deficitare. Periajul cel puțin de două ori pe zi, folosirea aței dentare zilnice și efectuarea controalelor dentare regulate pot influenţa succesul tratamentului. Simptomele pot include gingii iritate şi umflate, sângerarea gingiilor după periaj, respiraţie urât mirositoare, pierderea dinţilor şi durere la masticație.

Cauzele apariţiei parodontozei

Cauza principală a parodontozei este placa bacteriană. Placa se formează pe dinți atunci când amidonul și zaharurile din alimente interacționează cu bacteriile, care se găsesc în mod normal în cavitatea bucală. Spălarea dinților de două ori pe zi și folosirea aței dentare o dată pe zi îndepărtează placa. Aceasta se poate întări sub linia gingivală, transformându-se în tartru, dacă rămâne pe dinți. Tartrul este mai dificil de îndepărtat și conţine bacterii. Cu cât rămâne mai multă placă și tartru pe dinți, cu atât parodontoza poate avansa. Pentru îndepărtarea tartrului nu este suficientă o simplă periere, va fi nevoie de o curăţare profesională efectuată în cabinetele medicilor stomatologi.

Prevenirea gingivitei şi parodontozei

O bună igienă orală poate preveni apariţia gingivitei şi parodontozei. Asta înseamnă periajul dinţilor timp de două minute, de două ori pe zi – dimineaţa şi seara înainte de culcare – şi folosirea aţei dentare cel puţin o dată pe zi. Vizitele regulate la medicul stomatolog sunt şi ele importante. Acestea trebuie efectuate la fiecare şase luni.

Surse: webmd.com; thefamilydentalcenter.com; premierperiodontics.com

Cuvinte-cheie: , , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.