Implantul dentar – analize, intervenții premergătoare și tipuri de implanturi

Nume de referință în chirurgia orală și implantologie, atât din punct de vedere al experienței practice, cât și a pregătirii academice, precum și fondator al Clinicii Dentville din București, Dr. Gabriel Cojocariu ne-a vorbit despre importanța implanturilor dentare, ce presupune o astfel de intervenție, care sunt tipurile de analize necesare, din ce materiale se confecționează implanturi dentare și care sunt obiceiurile pe care pacienții trebuie să le evite după o intervenție de acest tip.

După absolvirea cursurilor Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, dr. Gabriel Cojocariu a continuat specializarea în domeniul implantologiei și chirurgiei orale, participând la numeroase cursuri, atât în România (Competența în Implantologie Orală sub atenta coordonare a Prof. Universitar Dr. Sîrbu Ioan), cât și în străinătate. În anul 2016, a obținut titlul de Master of Science in Oral Implantology în cadrul Universității Gugliemo Marconi din Roma, Italia în colaborare cu Istituto Stomatologico Toscano, sub coordonarea renumitului chirurg Prof. Dr. Ugo Covani, cu lucrarea de dizertație numită Implant-prosthetic treatment for total edentulous pacient. În 2019, a participat la programul de pregătire în chirurgie orală organizat de GIDE Dental Insitute, în colaborare cu Loma Linda University din Statele Unite, unul din cele mai prestigioase programe de pregătire în implantologia orală.

În prezent, Dr. Gabriel Cojocariu este doctorand în cadrul departamentului de Implantologie Orală din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, sub coordonarea Prof. Dr. Augustin Mihai.

Ce este și cum funcționează implantul dentar în structura maxilarului?

Dr. Gabriel Cojocariu: Implantul dentar este un șurub confecționat dintr-un aliaj de titan de diferite forme și dimensiuni care înlocuiește rădăcina unui dinte extras. Implantul dentar se inserează în osul alveolar maxilar sau mandibular după ce medicul chirurg realizează o osteotomie, adică pregătește zona în care va fi înșurubat implantul dentar. Pe acest șurub se va aplica un bont protetic și se va aplica coroana dentară. Practic, în acest moment implantul dentar devine funcțional.

Care sunt pașii esențiali în evaluarea unui pacient în vederea unui implant dentar?

Pentru a mă asigura că viitorul implant dentar o să fie în poziția ideală și corectă din punct de vedere protetic și osos, recomand pacienților efectuarea unor investigații clinice și paraclinice. Este o etapă foarte importantă în tratamentul chirurgical, deoarece cu ajutorul acestor investigații obțin un diagnostic complet și pot face o planificare exactă cu o eroare de câțiva microni – adică extrem de redusă. Nu recomand efectuarea unor astfel de intervenții fără această planificare, deoarece riscul de complicații este mare și din păcate, în caz de nereușită, costurile cele mai mari sunt de ordin biologic.

Ce tipuri de analize și investigații sunt necesare?

Dosarul pacientului care necesită reabilitare implanto-protetică conține anamneza (istoricul medical al pacientului), poze intraorale și extraorale profesionale, radiografii, CBCT (computer tomograf), analize medicale, simulări digitale ale variantelor de tratament.

Există anumite condiții de sănătate sau obiceiuri ale pacienților (cum ar fi fumatul) care pot influența succesul unui implant dentar?

Există numeroase afecțiuni locale și generale (sistemice) care pot influența rata de succes a terapiei implanto-protetice. Dintre afecțiunile care pot afecta osteointegrarea și stabilitatea unui implant dentar amintesc afecțiunile sistemice care influențează metabolismul osos, radioterapia în zona capului și gâtului, diabetul zaharat, afecțiunile hematologice, sindroame metabolice, neoplasme, fumatul, consumul de alcool, iar afecțiunile locale care pot compromite succesul intervenției implanto-protetice sunt: igiena orală precară, boala parodontală, obiceiuri vicioase, bruxism, trauma ocluzală, iatrogeniile, erori în execuția manoperelor.

Ce tipuri de implanturi dentare există și cum alegeți tipul potrivit pentru fiecare pacient?

Există numeroase tipuri de implanturi dentare, de la materialele din care sunt confecționate (titan, aliaj de titan, ceramică etc.), la forma și design-ul pe care le au. Aleg fiecare implant după o evaluare și o planificare digitală atentă cu ajutorul dosarului pacientului. Alegerea implantului dentar este influențată de zona în care se inserează, de calitatea și volumul osului maxilar, de tipul viitoarei lucrări protetice – implant dentar încărcat imediat, all on 4/6, implant în zona estetică etc.

Cum trebuie să se pregătească un pacient înainte de procedura de implantare? Există recomandări specifice legate de dietă, igienă orală sau medicație?

Înainte de intervenția de inserare a implanturilor dentare mă asigur că întreaga cavitate orală este corect igienizată, pacientul nu prezintă boală parodontală activă, are igienizarea profesională efectuată, nu are infecții locale etc. Din punct de vedere al stării de sănătate sistemice, ne asigurăm că toate afecțiunile generale sunt controlate medicamentos și stabilizate, iar medicamentația o putem ajusta în funcție de nevoi pentru ziua operației, împreună cu medicul curant al pacientului (internist, cardiolog, hematolog etc.).

În ce cazuri sunt necesare intervenții chirurgicale suplimentare, cum ar fi adăugarea de os, înainte de implant? Cât de des sunt necesare astfel de intervenții chirurgicale suplimentare?

Tot în urma analizei dosarului pacientului, după ce verific atent pe un software specializat analiza 3D a osului maxilar, stabilesc ce alte intervenții sunt necesare pentru a duce la îndeplinirea corectă a planului de tratament (de exemplu: sinus lift, augmentări osoase verticale și orizontale, grefe de țesut gingival). Peste o treime din cazuri necesită aceste intervenții suplimentare deoarece, de cele mai multe ori, zona care necesită reabilitare implanto-protetică prezintă defecte osoase considerabile.

Cât timp durează în mod tipic procedura de implantare și care sunt etapele principale?

Inserarea unui singur implant dentar într-o zonă osoasă ce nu necesită proceduri suplimentare durează aproximativ 20 de minute de la efectuarea anesteziei până la sutură. Etapele principale sunt: anestezia loco-regională, realizarea lamboului, efectuarea osteotomiei (neoalveola unde se va insera implantul), inserarea implantului dentar, sutura.

Cum se gestionează durerea în timpul și după intervenție?

În timpul intervenției, zona intraorală operată este sub anestezie loco-regională. Pacientul nu simte niciun fel de durere. Pentru pacienții extrem de anxioși sau care prezintă anumite afecțiuni generale, pe lângă anestezia loco-regională se face anestezie intravenoasă și monitorizarea funcțiilor vitale de către un medic specialist ATI.

Ce sfaturi aveți pentru o recuperare rapidă și eficientă?

Pentru o recuperare rapidă, le ofer pacienților mei toate indicațiile postoperatorii de care au nevoie. De cele mai multe ori, recomandăm utilizarea compreselor reci pe zona tegumentară, administrarea de antiinflamatoare și analgezice sau alte clase medicamentoase în funcție de nevoile fiecărui pacient.

Care sunt riscurile și complicațiile posibile ale procedurii de implant dentar și cum le abordați?

Dacă operația este efectuată corect și decurge conform planificării, riscurile și complicațiile sunt aproape inexistente.

Ce recomandări aveți pentru îngrijirea pe termen lung a implanturilor dentare pentru a asigura longevitatea și sănătatea acestora?

Cea mai importantă recomandare pentru stabilitatea pe termen lung a implanturilor dentare este igiena orală realizată corect. Pacientul pleacă de la noi cu terapia implanto-protetică stabilă din toate punctele de vedere. Este important să se prezinte la controale periodice, să se prezinte la igienizările profesionale dentare, dar și a pieselor protetice mobile sau a structurilor fixe înșurubate pe implanturi de câte ori este nevoie. Implanturile, ca și dinții naturali, pot fi afectate de peri-implantită, care este o afecțiune similară cu parodontoza dinților (din păcate, netratată, are același efect precum boala parodontală – pierderea implanturilor).

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.