24000 de oameni mor anual din cauza mielomului multiplu

Mielomul multiplu este o formă de cancer al sângelui care afecetază măduva osoasă și care se manifestă agresiv. Este pe locul 2 ca frecvență în ceea ce privește cancerele de sânge și reprezintă 1% din toate tipurile de cancer. Anual, 39000 de pacienți sunt diagnosticați anual în Europa cu mielom multiplu, iar numărul deceselor ajunge în fiecare an la 24000.

„Mielomul multiplu este o boală foarte complexă, care are un tipar specific de perioade de remisiune, urmate de recădere. Pentru pacient, acest lucru înseamnă că boala revine într-o formă mult mai agresivă după o perioadă sub tratament, în care se simte mai bine. În timp, boala progresează, perioadele în care aceasta este ținută sub control se scurtează, iar complicațiile se înmulțesc. Chiar dacă, în ultimii ani, s-au făcut progrese substanțiale în ceea ce privește opțiunile de tratament și mulți pacienți trăiesc cu boala zece ani sau chiar mai mult, mielomul multiplu rămâne o boală incurabilă.”explică Prof. Dr. Daniel Coriu, Director-Centrul de Hematologie și Transplant Medular, Institutul Clinic Fundeni.

Succesul tratamentului depinde de stadiul în care este descoperită boala, de vârsta pacientului, dar și de agresivitatea bolii. Tratamentul pacienților cu mielom multiplu este o provocare și pentru medici deoarece medicamentele devin mai puțin eficiente pe măsură ce boala evoluează. De curând au fost lansate terapii inovatoare care pot prelungi perioada de viață și împiedică progresia bolii. ”Acest lucru presupune reducerea simptomelor bolii, prelungirea perioadelor de remisiune și minimizarea efectelor adverse ale unui tratament pe termen lung.”, adaugă Prof. Dr. Daniel Coriu.

Printre manifestările mielomului multiplu se numără: durerile puternice de spate, fracturi și infecții repetate, anemie, insuficiență renală sau tasarea vertebrelor. Boala poate fi depistată prin analize uzuale de sânge, hemoleucograma completă, calcemia sau analizele de rinichi.

Text: Bianca Bădescu

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.