3% dintre români suferă de boli reumatice

Considerate cele mai frecvente boli cronice din Europa, bolile reumatice afectează mai mult de un sfert din populaţia Uniunii Europene (aproximativ 120 de milioane de oameni). În România, 3% (aproximativ 600.000 de oameni) din populaţie are o boală reumatică. Îngrijorător este faptul că o parte tot mai mare a populaţiei active suferă de una dintre cele 200 de forme ale bolilor reumatice. Datele au fost furnizate de Liga Română contra Reumatismului, de Societatea Română de Reumatologie și de Societatea Română de Reumatologie Pediatrică, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Artritelor, ce are loc anual, pe 12 octombrie.

Una din cinci persoane suferă de dureri de spate

Medicii specialişti sunt îngrijoraţi că, în ultima perioadă, tot mai mulţi tineri sunt diagnosticaţi cu o boală reumatică, această situaţie având un impact puternic la nivel socio-economic, ducând la absenţe de la locul de muncă sau chiar la incapacitatea bolnavului de a-şi exercita profesia. Durerile de spate reprezintă una dintre problemele importante, acestea afectând unul din cinci români, în special bărbaţi. Cum stabilirea unui diagnostic corect poate dura chiar şi 10 ani există riscul ca bolnavul să sufere leziuni ireversibile.

„Pentru un diagnostic în fazele cât mai timpurii ale bolii este nevoie de o cunoaștere cât mai bună a particularităților acestei boli și de un cumul de metode de investigații, de la analize de laborator, teste imagistice, ecografii osteoarticulare, radiologie, RMN. Cu ajutorul tuturor acestor metode și a unui standard de diagnostic corect implementat se poate stabili un diagnostic corect, cât mai aproape de debutul bolii, și un plan de tratament care să încetinească evoluția afecțiunii”, a declarat conf. dr. Cătălin Codreanu, președintele Ligii Române contra Reumatismului.

Diagnosticul precoce este esenţial în tratamentul corect al bolilor reumatice, de aceea prezentarea pacientului la medic de la primele simptome are o importanţă majoră.

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.