Astrocitele ar putea preveni tulburările neurodegenerative

Oamenii de ştiinţă de la Centrul Ann Romney pentru Boli Neurologice din Boston au descoperit un nou tip de astrocite cu ajutorul instrumentelor moleculare, care combat inflamaţiile de la nivelul creierului atunci când intră în contact cu bacteriile intestinale. Astrocitele sunt celule cerebrale în formă de stea, care furnizează substanţe nutritive celulelor nervoase şi ajută la dezvoltarea acestora. Cercetările sugerează că mutaţiile astrocitelor sunt implicate într-o serie de tulburări neurodegenerative, precum bolile Alzheimer și Parkinson.

Astrocitele eliberează în organism două tipuri de proteine

Dr. Francisco Quintana a declarat că a reuşit să identifice noi roluri ale astrocitelor, precum prevenirea bolilor neurologice. Aceste celule eliberează în organism două proteine, numite LAMP1 și TRAIL. Ele se găsesc în apropierea meningelui, adică a învelișului encefalului și a măduvei spinării. Astfel, prin eliberarea proteinei TRAIL, inflamaţia creierului ar putea fi redusă. În plus, cercetătorii au descoperit că o moleculă numită interferon gamma este implicată şi ea în prevenirea bolilor neurodegenerative.

Microbiota intestinală are un rol important în tratarea anumitor boli

Echipa de cercetători lucrează la descoperirea unor probiotice care ar putea regla activitățile antiinflamatoare ale astrocitelor. Aceştia sunt de părere că microorganismele care se află în intestinul uman, cunoscute sub numele de microbiotă intestinală, joacă un rol important în tratarea multor boli. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că există şi alte tipuri de astrocite, care în contact cu microbiota intestinală ar putea fi de ajutor în vindecarea unor boli.

Sursa: medicalnewstoday.com

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.