Cancerul colorectal, cea mai frecventă formă de cancer diagnosticată în România

Dr. Elena Ciupercă, medic primar gastroenterologie în cadrul Clinicii DigestMed, afirmă că aproximativ 10% din pacienții diagnosticați cu cancer colorectal au sub 50 de ani, vârsta de la care se considera, în trecut, că începe riscul în ceea ce priveşte această afecțiune.

„Zilnic, 427 de europeni mor din cauza cancerului colorectal, echivalentul a 3 avioane care se prăbușesc o dată la 24 de ore. Această comparație nu-mi aparține, a făcut-o un medic belgian în cadrul Congresului European de Endoscopie Digestivă, dar ne ajută să realizăm mai bine impactul acestui tip de cancer. În ultimele decenii, vârsta medie de diagnosticare a cancerului colorectal a scăzut în mod agresiv. Astfel, dacă la sfârșitul anilor 1980, vârsta medie de diagnosticare a acestui tip de cancer era de 72 de ani, începând cu 2015, din cauza stilului de viață și a factorilor de mediu, ea a ajuns la 66 de ani,” avertizează specialistul DigestMed.

Până la 40% din cancere pot fi prevenite dacă ne schimbăm stilul de viață

10 milioane de oameni mor anual din cauza cancerului. Potrivit dr. Elena Ciupercă, până la 40% din cazurile de cancer apar din cauza factorilor de mediu și a stilului de viață. Cancerul este provocat de anumite anomalii genetice, însă acestea pot fi nu doar moștenire de familie, ci și căpătate ca urmare a stilului de viață și factorilor de mediu.

„Până la 40% din cancere pot fi prevenite. Cum putem face acest lucru? Prin conștientizarea importanței pe care îl are stilul nostru de viață în apariția cancerului și implicit prin adoptarea unui stil de viață sănătos, precum și prin respectarea măsurilor de monitorizare periodică. Fumatul, consumul de alcool, activitatea fizică redusă, consumul scăzut de legume și fructe, obezitatea – toți aceștia sunt factori de risc pentru cancerul cu diferite localizări și de asemenea sunt comportamente des întâlnite în țara noastră. Stă deci în puterea noastră să diminuăm în mod substanțial aceste riscuri printr-o schimbare pozitivă a stilului nostru de viață”, adaugă dr. Elena Ciupercă.

Care sunt principalele simptome care ar trebui să ne pună în gardă?

„Schimbarea inexplicabilă și persistentă a tranzitului intestinal, scaunele cu sânge, durerile abdominale persistente ar trebui să ne pună în alertă și să realizăm un control de specialitate. Alte semne de alarmă sunt scăderea bruscă în greutate sau instalarea anemiei. În cazul diagnosticării timpurii a cancerului colorectal, șansele de vindecare sunt de partea noastră. Din păcate, ultimii doi ani de pandemie au dus la o adresabilitate mai redusă către medic și la un număr mai mic de investigații realizate pentru screening; implicit au fost mai puțini pacienți diagnosticați cu cancer colorectal și în stadii mai avansate de boală. Este important să nu neglijăm evaluarea și monitorizarea stării de sănătate indiferent de alte situații de risc asociate”, afirmă dr. Elena Ciupercă.

Puteți afla mai multe informații despre cancerul colorectal accesând linkul următor. Revista Galenus a fost partener media al webinarului.

 

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.