Depistarea la timp a cancerului colorectal poate salva vieți

shutterstock_147610586 2Fiind clasată de către Organizația Mondială a Sănătății – Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului ca a treia cea mai frecventă formă de cancer la nivel mondial, cancerul colorectal afectează atât femeile, cât și bărbații, reprezentând cauza de deces anual pentru 694 000 de pacienți.

Vestea bună ne este dată de dr. Adina Croitoru, medic primar oncolog, Institutul Clinic Fundeni: „Cancerul colorectal poate fi vindecat dacă este depistat într-un stadiu incipient și tratat corespunzător. Pentru ca boala să fie identificată în primele faze de dezvoltare, ceea ce crește șansele de vindecare, recomandăm tuturor persoanelor care au peste 50 ani să efectueze o primă colonoscopie. În cazul persoanelor cu risc crescut, aceasta poate fi efectuată chiar și la vârste mai tinere. Prin testare regulată, polipii precanceroși pot fi evidențiaţi și eliminați, ceea ce duce la scăderea semnificativă a riscului apariției bolii.”

Primele simptome ale cancerului colorectal

Deși debutul poate fi asimptomatic, pe măsură ce boala evoluează, apar și anumite semne, care, deși nu sunt distincte pentru această afecțiune, trebuie luate în calcul și apelat la un consult de specialitate. Ca simptome, putem vorbi de: modificarea tranzitului intestinal prin apariția diareii și a constipației, sânge în scaun, dureri și balonare abdominală, vărsături, senzație de sațietate chiar și în lipsa alimentației, oboseală accentuată, pierdere inexplicabilă în greutate.

Metodele de tratament în cancerul colorectal

Dacă boala este depistată timpuriu, metodele de tratament sunt mai eficiente și au ca scop vindecarea pacientului. Tratamentul include, de cele mai multe ori, o combinație între intervenții chirurgicale pentru a îndepărta tumora și ganglionii limfatici regionali, chimioterapie și radioterapie, precum și terapii biologice.

„Din păcate, 20-25% dintre pacienți au cancer colorectal metastatic chiar la diagnosticare. În stadiul avansat al bolii, ceea ce se întamplă la aproximativ 50% din pacienți, metastazele se împrăștie în sânge, în sistemul limfatic sau la alte organe, ceea ce poate duce, în final, la deces. Pentru pacienții cu această formă avansată de cancer colorectal este nevoie de o terapie care să extindă rata de supraviețuire, să împiedice progresia bolii și să reducă simptomele”, adaugă dr. Adina Croitoru.

 

Text: Andreea Bunea

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.