Cancerul de vezică urinară, un tip de cancer foarte agresiv

În România – potrivit statisticilor Globocan – sunt diagnosticate anual 3.825 de noi cazuri de cancer de vezică urinară, însă aproximativ 1.471 de bolnavi pierd lupta cu boala. Specialiştii estimează că aproximativ 1 din 10 cazuri de cancer a metastazat deja la momentul diagnosticării. Acest tip de cancer apare mai des la bărbaţi decât la femei, iar 9 din 10 pacienţi au vârsta de peste 55 de ani. La nivel global cancerul de vezică urinară se află pe locul 5 ca incidență.

„Cancerul urotelial este o afecţiune malignă despre care se vorbeşte mai puţin, însă este extrem de agresivă şi cu o rată a mortalităţii mai mare decât în cazul altor forme de cancer. Dacă în cazul cancerului de sân, supravieţuirea la 5 ani de la momentul diagnosticului poate fi de peste 90%, aproximativ 5% dintre pacienţii diagnosticaţi cu cancer metastazat de vezică urinară mai sunt în viaţă după 5 ani de la momentul diagnosticului”, a declarat dr. Polixenia Iorga, medic primar oncolog.

Factori de risc

Fumatul este principalul factor de risc în apariţia acestui tip de cancer, fumătorii având un risc de trei ori mai mare decât nefumătorii de a dezvolta cancer de vezică urinară. Fumatul este responsabil pentru aproximativ jumătate din cazurile de cancer de vezică urinară diagnosticate în fiecare an la nivel global. Rinichii au rolul de a filtra substanţele chimice nocive din sânge, ce sunt depozitate în vezica urinară, pentru a fi eliminate.

Simptome care trimit la medic

  • Sânge în urină;
  • Dureri abdominale;
  • Dureri în partea inferioară a spatelui;
  • Iritaţii ale vezicii urinare şi nevoia de a urina frecvent.

Luna mai este luna de luptă împotriva cancerului de vezică urinară.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.