Ce s-a discutat in cadrul celui de-al XXIII-lea Congres Naţional al Societății Române de Pneumologie?

Al XXIII-lea Congres National al Societatii Romane de Pneumologie, desfasurat la Sibiu intre 8 si 11 octombrie, a abordat problema bolilor respiratorii din perspective multiple, avand ca tema ”Plamanul si legaturile sale misterioase”.

Printre subiectele dezbatute la Congres s-au numarat o multime de noutati despre:

  • somnologie, subiect abordat in cadrul simpozionului moderat de dr. Oana Deleanu și șef lucr.dr. Ștefan Mihăicuță, care au prezentat noutățile privind interrelația somnologiei cu alte patologii, diagnosticul și managementul sindromului de apnee în somn și noutăți privind somnul – ca element important pentru refacerea fizică și psihică a organismului.
  • conceptul de ”smoke free houses”, prezentat de prof. dr. Florin Mihălțan, dr. Ioana Munteanu și dr. Antigona Trofor.  „Smoke free houses” este un alt mod de abordare a problematicii fumatului din perspectiva categoriilor vulnerabile, al riscului și al drepturilor. „Acesta este un concept care deschide drumul nu numai către un control mai eficient al tabagismului, dar şi către eliminarea lui completă” , a explicat prof. dr. Florin Mihălțan.
  • legislaţia privind controlul tabagismului, care este abordarea „controlului tutunului” din perspectiva drepturilor omului, dar și cum țigara electronică poate fi atât o metodă de sevraj pentru părinţi, cât și o inițiere a fumatului pentru adolescenți
  • managamentul cancerului bronhopulmonar, subiect prezentat de dr. Dorin Vancea și dr. Antigona Trofor, care au adus în discuție noutățile privind epidemiologia, screeningul, diagnosticul, tratamentul chirurgical şi alte aspecte particulare în cancerul bronhopulmonar.
  • actualitati in patologia pleurala,
  • situatia tuberculozei in Romania
  • managementul persoaneloc cu deficit de Alfa 1 Antitrispina
  • principiile de medicină personalizată în BPOC, aportul practic al exacerbărilor și comorbidităților și asimilarea informațiilor cu privire la aspectele clinice și implicațiile terapeutice specifice în BPOC.

Dr. Dorin Vancea, președintele Secţiunii de Cancer Bronhopulmonar din cadrul Societății Române de Pneumologie a subliniat in cadrul Congresului ca Romania se afla in topul tarilor europene privind incidenta cancerului bronhopulmonar, cu o rata de mortalitate de 35-40 la 100 000 de locuitori: ”Din păcate, pacienții ajung în cabinetele medicilor pneumologi în stadii avansate, în care posibilitățile de tratament se reduc considerabil şi speranța de viaţă este modestă (doar 15-20% beneficiază de tratament chirurgical corect). De asemenea, există prea puține centre cu tehnologie avansată de stadializare la diagnostic pentru pacienții cu cancer bronhopulmonar, care reprezintă esenţa tratamentului şi prognosticului afecţiunii”.

La Congres au participat 123 de lectori naționali și internaționali, au fost derulate 25 de simpozioane majore şi 70 de comunicări orale.

 

Text: Bianca Badescu

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.