Anxietatea, răspunsul sistemului imunitar la infecții?

În ultimii ani, oamenii de știință au descoperit aspecte surprinzătoare în ceea ce privește legătura dintre sistemul imunitar și creier. Una dintre moleculele care mediază această legătură se numește interleukina 17-a (IL 17-a), o citokină ce transmite informații între diferite celule. Această interleukină joacă un rol important în apariția psoriazisului, o boală autoimună, dar se pare că este responsabilă și de instalarea depresiei. Cercetătorii de la Universitatea Virginia, Statele Unite, au analizat cum influențează nivelurile foarte mari sau mici ale IL 17-a apariția anxietății.

Influența citokinelor

Celulele sistemului imunitar, numite gamma-delta T, produc IL-17a. Aceste celule sunt prezente în meninge, învelișul creierului și măduvei spinării. Pentru a determina efectul pe care IL17-a îl are asupra comportamentului, oamenii de știință au studiat șoarecii ale căror celule T nu produceau interleukina sau ale căror celule T lipseau complet. Șoarecii au fost supuși apoi unor teste de memorie, comportament social, anxietate, și s-a observat că aceștia s-au descurcat la fel de bine ca șoarecii normali la toate testele, mai puțin la cele legate de anxietate.

Farmacoterapia tulburărilor de anxietate

Apoi experții au analizat modalitatea în care lipsa IL 17-a afectează neuronii și astfel au descoperit receptorii IL 17-a pe un tip de celule nervoase cu rol de stimulare, care produc glutamat (un neurotransmițător). În momentul în care au manipulat genetic neuronii pentru a-i împiedica să producă acești receptori, șoarecii au avut un comportament non-anxios.

„Selectarea moleculelor speciale pentru a ne proteja imunologic și comportamental în același timp este o modalitate inteligentă de a lupta împotriva infecțiilor. Acesta este un bun exemplu al modului în care citokinele, care au evoluat practic pentru a lupta împotriva agenților patogeni, acționează, de asemenea, asupra creierului și modulează comportamentul”, a declarat Kalil Alves de Lima, coordonatorul studiului.

Sursa: medicalnewtoday.com

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.