Celule beta pancreatice complet funcționale

Insulina este un hormon produs de către celulele beta pancreatice. Diabetul de tip 1 este cauzat de distrugerea acestor celule, ceea ce înseamnă că pacienții trebuie să înlocuiască insulina pierdută cu injecții zilnice. Secreția de insulină poate fi restabilită la pacienții diabetici prin transplantul de celule beta, izolate din pancreasul unui donator de organe. Cu toate acestea, tratamentul nu a fost introdus pe scară largă, deoarece sunt necesare celulele de la cel puțin doi donatori pentru a vindeca un diabetic.

Studiul, publicat în revista Nature Biotechnology

De mai mult timp însă, oamenii de știință au încercat să producă celule beta funcționale cu ajutorul celulelor stem, însă până acum s-au obținut doar celule beta imature, care influențau foarte puțin secreția de insulină. Un grup de cercetători condus de profesorul Timo Otonkoski, Universitatea din Helsinki, a depus eforturi pentru a optimiza funcționalitatea celulelor pancreatice produse din celule stem.

Într-un articol amplu publicat recent, cercetătorii au demonstrat, pentru prima dată, că celulele stem pot forma celule care imită îndeaproape insulele pancreatice normale, atât din punct de vedere al structurii, cât și al funcțiilor. Articolul a fost publicat în revista Nature Biotechnology. Cercetătorii au demonstrat funcționalitatea celulelor beta atât în culturile de celule, cât și în studiile pe șoarecii de laborator. În cazul șoarecilor de laborator, după transplantarea celulelor, nivelul de glucoză din sânge a scăzut și nu s-a modificat, demonstrând astfel că celulele erau capabile să regleze nivelul zahărului din sânge.

Sursa: Sciencedaily.com

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

 

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.