Celulele stem care ar putea „repara” creierul

Oamenii de știință au descoperit noi celule stem care ar putea ajuta la vindecarea unor boli grave, precum Alzheimer. Datele au fost făcute publice de cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, iar celulele au primit numele de „celule stem statice G2” (en. G2 quiescent stem cell), static venind de la faptul că aceste celule sunt inactive. În urma unui studiu efectuat pe drosofile (muște mici de fructe), oamenii de știință au descoperit faptul că gena tribbles este responsabilă pentru inactivitatea „celulei stem statice G2”.

„Celulele stem statice G2” produc neuroni și celule gliale

Dacă este „trezită”, G2 începe să producă neuroni și celule gliale. Procesul poate duce la repararea afecțiunilor creierului, chiar și în cazurile mai grave, precum Alzheimer sau Parkinson.

„Creierul nu se descurcă atât de bine la a se repara singur, dar descoperirea acestor noi celule stem ne arată că îi putem îmbunătăți abilitățile. Aceste celule sunt inactive, dar odată trezite au abilitatea de a genera celule-cheie ale creierului”, a declarat unul dintre autorii studiului, prof. Andrea Brand, specialist în biologie moleculară.

Cercetătorii consideră că astfel de celule stem statice s-ar putea afla în mai multe părți ale corpului, nu doar în creier, iar găsirea și trezirea lor ar putea duce la apariția unor tratamente revoluționare.

Sursa: www.sciencealert.com

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.