Legătura dintre transplantul de celule stem și un medicament pentru diabetul de tip 2

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Indiana, Statele Unite, au descoperit o metodă de prevenire a complicaţiilor cauzate de transplantul de celule stem, în cazul leucemiei. Medicii au constatat că utilizarea unui medicament administrat pentru tratarea diabetului de tip 2 reduce riscul dezvoltării bolii grefă-contra-gazdă, una dintre cele mai grave complicații ale transplantului de celule stem. Aceasta apare la 30% dintre pacienţi şi poate cauza efecte secundare severe, uneori chiar decesul.

Etapele studiului

Pacienţilor care au făcut un transplant de celule stem le-a fost administrat medicamentul utilizat pentru tratarea diabetului de tip 2 şi astfel cercetătorii au constatat că doar 2 din 36 au dezvoltat boala grefă-contra-gazdă în decurs de 100 de zile. Boala apare atunci când celulele stem atacă țesutul gazdă. Medicamentul vizează o enzimă numită dipeptidil peptidaza 4 (DPP-4), care este implicată într-o varietate de procese din organism, precum reglarea producţiei de celule sangvine. Astfel, cercetătorii au descoperit că medicamentul administrat în caz de diabet de tip 2 împreună cu DPP-4 inhibă activarea celulelor T, care influenţează apariţia bolii grefă-contra-gazdă.

Medicamentul pentru diabetul de tip 2 se administrează pe cale orală

Pacienții care au participat la acest studiu aveau vârste cuprinse între 18 și 60 de ani și sufereau de unul dintre următoarele cancere de sânge sau boli: leucemie mieloidă acută (LMA), leucemie acută limfoblastică, leucemie mieloidă cronică sau sindrom mielodisplazic. Aceştia au primit medicamentul pentru diabet de tip 2 pe cale orală cu o zi înainte de transplant și în ziua transplantului, plus 14 zile după transplant. Pacienții nu s-au confruntat cu toxicitate sau rate de recidivă mai mari decât cele așteptate după transplant.

Sursa: news-medical.net

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.