Prima femeie vindecată de HIV

O pacientă cu leucemie este prima femeie și a treia persoană din lume care s-a vindecat de HIV, după ce a făcut un transplant numit „cordon haplo”, primind sânge provenit din cordonul ombilical al unei alte persoane. Acest caz este primul de aceste tip, iar de 14 luni, pacienta nu mai are nevoie de terapie antiretrovirală.

„Pacienta din New York” a urmat procedura cunoscută sub numele de transplant de „cordon haplo”, dezvoltată inițial pentru tratamentul cancerului, în cazul persoanelor cu afecțiuni ale sângelui. Femeia a făcut mai întâi chimioterapie, pentru a ucide celulele imunitare canceroase, urmând apoi transplantul propriu-zis. Aceasta a primit sânge din cordonul ombilical al unui donator parțial potrivit pentru a-și trata cancerul, acesta prezentând o mutație genetică specifică, ce presupune lipsa receptorilor pe care virusul HIV îi folosește pentru a infecta celulele.

Pacienta, diagnosticată cu HIV în iunie 2013

De asemenea, pacienta a făcut transfuzii cu sânge de la o rudă, pentru susținerea sistemului imunitar. Apoi, i s-au administrat celule stem adulte, care au fost înlocuite pe parcursul timpului de celulele provenite din cordonul ombilical. Cazul face parte dintr-un studiu amplu, condus de către cercetătorii de la Universitățile din California și Los Angeles, dar și de la Universitatea John Hopkins din Baltimore, ce a urmărit 25 de pacienți cu HIV, care au făcut transplant cu celule stem pentru cancer sau alte afecțiuni.

Femeia a fost diagnosticată cu HIV în iunie 2013, iar în martie 2017 a urmat diagnosticul de leucemie.

Sursa: Nytimes.com

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Cuvinte-cheie: , , , , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.