Cercetătorii au descoperit modalitatea prin care bacteriile absorb ADN

Pentru prima dată oamenii de știință au reușit să găsească o modalitate de a observa cum bacteriile absorb ADN, procedură ce duce la o evoluția rapidă de noi caracteristici, printre care și rezistența la antibiotice. Mecanismul de absorbție a ADN-ului a fost filmat în urma unor metode inventate de către cercetătorii de la Universitatea Statului Indiana din Bloomington. Fragmentele de ADN sunt încorporate în genomul propriu al bacteriilor, în cadrul unui proces numit „absorbția ADN-ului” sau „transferul orizontal al genei”.

Cercetătorii au „vopsit” bacteriile și bucățile de ADN!

Extrem de ingenioasă, metoda din fotografie se bazează pe „colorarea” în verde a două bacterii Vibrio cholerae (patogenul responsabil de holeră) și în roșu a părților de ADN. Structurile bacteriale care „pescuiesc” ADN-ul sunt extrem de subțiri, asemănătoare firelor de păr, și poartă numele pilus. Așa cum se poate vedea în imagine, acestea prind bucata de ADN, apoi o duc înapoi la bacterie.

Un nou tratament împotriva bolilor autoimune cauzate de bacteriile intestinale

„Transferul orizontal al genei este o modalitate importantă prin care rezistența la antibiotice se mută între speciile bacteriene. Până acum acest proces nu a putut fi observat, din cauza faptului că structurile implicate sunt atât de mici”, a declarat dr. Ankur Dalia, coordonatorul studiului. Atunci când o bacterie moare eliberează ADN, iar alte bacterii îl pot absorbi, explică cercetătorii. În cazul în care bacteria moartă a prezentat rezistență la antibiotice, bacteria care i-a încorporat ADN-ul va prelua și rezistența la antibiotice.

Surse: news.iu.edu, sciencealert.com

Sursă foto: news.iu.edu

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.