Un nou tratament împotriva bolilor autoimune cauzate de bacteriile intestinale

Bacteriile din intestinul subțire pot migra către alte organe, declanșând un răspuns autoimun, potrivit unor teste efectuate pe șoareci de laborator, dar și pe subiecți umani. Reacția autoimună poate fi însă întreruptă cu ajutorul unui vaccin sau antibiotic, special creat pentru a ținti bacteria respectivă, arată un studiu realizat de experții de la Universitatea Yale, SUA. Practic, noul tratament reprezintă un ajutor nesperat în cazul bolilor cronice autoimune, precum lupusul sistemic sau bolile hepatice autoimune.

Tratamentul suprimă creșterea bacteriilor

Cercetătorii de la prestigioasa universitate americană au testat această teorie pe Enterococcus gallinarum, o bacterie ce poate „călători” în afara intestinului și poate ajunge la ganglionii limfatici, ficat și splină. În imaginea de mai sus, porțiunile de culoare oranj reprezintă bacteria Enterococcus gallinarum ajunsă în țesuturile ficatului. Studii anterioare au arătat faptul că bacteriile intestinale au legătură cu afecțiunile autoimune, în care sistemul imunitar atacă țesuturile sănătoase. Noul tratament a reușit cu succes să suprime dezvoltarea bacteriilor și să oprească efectul acestora asupra sistemului imunitar.

„Când am blocat calea care ducea la inflamație, am putut inversa efectul acestor bacterii asupra sistemului imun. Vaccinul împotriva Enterococcus gallinarum a fost o abordare specifică, deoarece vaccinările împotriva altor bacterii pe care le-am investigat nu au împiedicat mortalitatea și autoimunitatea. Tratamentul cu un antibiotic și alte abordări, cum ar fi vaccinarea, sunt modalități promițătoare de îmbunătățire a vieții pacienților cu boală autoimună”, a declarat prof. dr. Martin Kriegel, coordonatorul studiului.

Sursă: news.yale.edu; sursă foto: news.yale.edu

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.