Cercetătorii au creat un material sintetic biocompatibil cu țesuturile biologice

Țesuturile biologice au proprietăți mecanice complexe: moi, dar totuși compacte, dure și totuși flexibile, greu de reprodus de către materialele sintetice. O echipă internațională a reușit totuși să producă un material biocompatibil sintetic, ce își modifică culoarea atunci când își schimbă forma. Pentru a ajunge la acest rezultat a fost nevoie de colaborarea mai multor grupuri de cercetători de la Université de Haute-Alsace (Franța), European Synchrotron Radiation Facility, alături de colegii din Statele Unite.

Va ajuta la realizarea protezelor personalizate

Pentru a produce un implant medical este nevoie de materiale cu proprietăți mecanice similare celor ale țesuturilor biologice, astfel încât să fie redus riscul de inflamație sau necroză. Mai multe țesuturi printre care pielea, peretele intestinal și mușchiul inimii au particularitățile mai sus amintite. Până acum a fost imposibil de reprodus acest tip de comportament cu materiale sintetice. Cercetătorii au încercat să realizeze acest lucru cu ajutorul unui copolimer tribloc.

Aceștia au descoperit că prin selectarea cu atenție a parametrilor structurali ai polimerului, materialul a replicat forma țesutului biologic, în acest caz pielea de porc. Materialul este, de asemenea, biocompatibil deoarece nu necesită aditivi. O altă proprietate este aceea că i se schimbă culoarea atunci când este întins, un fenomen pur fizic care se produce în urma dispersării luminii din structura polimerului. Experții au reușit așadar să codifice într-un polimer sintetic unic atât proprietăți mecanice, cât și optice. Descoperirea ar putea duce la apariția implanturilor medicale sau protezelor personalizate.

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.