Cercetătorii au reușit să dezvolte un vaccin din proteine artificiale

Vaccinul reprezintă cea mai eficientă metodă de a preveni răspândirea bolilor infecțioase, ajutând sistemul imunitar să producă anticorpi care să ne protejeze. Din păcate, încă ne lipsesc vaccinuri eficiente pentru unele boli infecțioase. Când un vaccin nu funcționează cum trebuie, tendința este de a crede că anticorpii produși nu sunt protectori. Acest lucru se întâmplă deoarece organismul uman pur și simplu nu produce tipul corect de anticorpi.

Proteine artificiale produse în laborator

Experții de la Școala Politehnică Federală din Lausanne, Elveţia, au dezvoltat o strategie pentru a crea proteine artificiale ce instruiesc cu precizie sistemul imunitar pentru a forma anticorpi specifici. Studiul a fost publicat în jurnalul medical Science. Echipa de experți a realizat proteine artificiale cu ajutorul metodelor computaționale, respectiv al unui algoritm numit TopoBuilder, care funcționează ca în cazul unui lego.

Terapii și vaccinuri în cursa anti-COVID-19

Cercetătorii s-au concentrat pe dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului sincțial respirator (infecție respiratorie comună, foarte contagioasă).

Proteinele artificiale au fost testate pe modele animale, iar rezultatul a fost că sistemul imunitar a reușit să producă anticorpii specifici. Este nevoie de mult mai multă cercetare în acest domeniu, acesta fiind doar un prim pas în această direcție.

Sursa: Sciencedaily.com

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.