Un vaccin personalizat împotriva cancerului are rezultate promițătoare

Un studiu clinic realizat de către cercetătorii de la Universitatea din Arizona ce a analizat eficiența și siguranța unui vaccin personalizat împotriva cancerului în combinație cu un medicament imunoterapic, a înregistrat rezultate preliminare promițătoare. Studiul a fost realizat pe 10 pacienți cu cancer de cap și gât. 5 din cei 10 pacienți au prezentat un răspuns clinic. Vaccinul ARNm a fost administrat în combinație cu pembrolizumab, un anticorp utilizat în imunoterapia cancerului, la pacienții cu tipuri diferite ale bolii, inclusiv cancer colorectal, de cap și de gât. Studiul urmează să se extindă la un număr de 40 de pacienți.

Cum funcționează acest vaccin

Această opțiune de tratament utilizează celule canceroase ale pacientului pentru a dezvolta un vaccin destinat „să învețe” sistemul imunitar cum să recunoască și să distrugă cancerul. Celulele canceroase prezintă mutații ale ADN-ului care diferă de ADN-ul celulelor sănătoase. Aceste mutații sunt diferite de la pacient la pacient, de aici și conceptul unui vaccin personalizat. Combinarea vaccinului personalizat cu pembrolizumab ar putea reprezenta un ajutor în plus pentru pacienți.

Pentru a identifica mutațiile specifice ale unui pacient cu cancer, mutațiile ADN-ului de la nivelul tumorii sunt simultan secvențiate cu ADN-ul sănătos din sângele pacientului. Cele două probe de ADN sunt comparate pentru a identifica mutațiile unice ale bolii. Rezultatele sunt utilizate pentru a dezvolta un set de „instrucțiuni” genetice, care sunt încărcate pe o singură moleculă de ARN mesager (ARNm) și transformate într-un vaccin. Cu ajutorul lor, celulele imune identifică și atacă celulele canceroase mutante.

Sursa: sciencedaily.com

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.