Legătura dintre lumina artificială și cancerul tiroidian

Un studiu publicat recent în jurnalul medical al Societății Americane de Cancer indică faptul că lumina artificială este legată de apariţia cancerului tiroidian. Acest studiu se bazează pe alte cercetări efectuate în trecut, care au asociat nivelurile ridicate de lumină artificială nocturnă cu riscul crescut de cancer la sân. Cercetătorii subliniază faptul că descoperirile lor nu au demnonstrat că lumina nocturnă influenţează apariţia cancerului tiroidian, ci că există doar o asociere între cele două.

Lumina artificială poate perturba ritmul cardiac

Oamenii de ştiinţă sunt de părere că lumina artificială utilizată pe timp de noapte perturbă ritmul cardiac normal. Prin intermediul acestui studiu, cercetătorii doresc să găsească o explicaţie pentru incidența crescută a cancerului tiroidian din Statele Unite între anii 1970 și 2010. Qian Xiao, profesor la Universitatea din Texas, a analizat datele unor voluntari americani, cu vârste cuprinse între 50 şi 71 de ani.

Rezultatele studiului

Cercetătorii au studiat datele cu ajutorul imaginilor prin satelit – pentru a estima nivelurile de lumină artificială. Aceste date au fost comparate cu cele ale persoanelor care sufereau de cancer mamar. Oamenii de ştiinţă au descoperit 856 de cazuri de cancer tiroidian în rândul celor peste 464.000 de participanți, care au fost urmăriți pentru o perioadă de aproximativ 13 ani. Cercetătorii au raportat că persoanele care locuiau în zone iluminate intens pe timp de noapte, au prezentat un risc cu 55% mai mare de a dezvolta cancer tiroidian.

Cercetătorii consideră că lumina nocturnă suprimă melatonina naturală, un modulator al activității estrogenilor. Un nivel scăzut de melatoninei ar putea împedica sistemul imunitar să lupte împotriva tumorilor.

Sursa: webmd.com

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.