Primul pacient vaccinat împotriva cancerului de cap și gât

Graham Both, un pacient englez în vârstă de 54 de ani, a fost diagnosticat pentru prima dată cu cancer de cap și gât în anul 2011. A urmat tratamentul recomandat de medici, dar 5 ani mai târziu, cancerul a recidivat. După încă o rundă de tratament, cancerul a reapărut în 2019 și din nou în 2021. Pentru a învinge boala, pacientul a avut nevoie de radioterapie, chimioterapie, intervenții de îndepărtare a tumorilor și reconstrucție facială. Acum însă, Graham este prima persoană din Regatul Unit care participă la un studiu clinic ce constă în testarea unui vaccin cu rezultate promițătoare pentru reducerea mortalității cauzate de cancerul de cap și gât.

Foto: https://www.clatterbridgecc.nhs.uk/

Terapie personalizată, adaptată ADN-ului

Echipa de cercetare clinică de la The Clatterbridge Cancer Center i-a administrat pacientului o injecție pe baza unei terapii adaptate ADN-ului acestuia, terapie concepută pentru a ajuta sistemul imunitar să prevină reapariția cancerului.

Carcinoamele cu celule scuamoase HPV-negative ale capului și gâtului sunt greu de tratat și prezintă o rată mare de recurență. Vaccinul se folosește practic de sistemul imunitar al pacientului pentru a lupta împotriva bolii și a reduce riscul de recidivă a cancerului. Fiecare vaccin este personalizat, imitând celulele cu probleme, care ar putea cauza dezvoltarea cancerului. Vaccinul antrenează apoi sistemul imunitar pentru a recunoaște și ataca celulele respective.

Pentru a continua studiile clinice, cercetătorii vor recruta alți 30 de pacienți care și-au încheiat tratamentele pentru cancerele de cap și gât, în formă avansată.

Sursa: Clatterbridgecc.nhs.uk

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.