Complicaţiile diabetului zaharat, o problemă stringentă în România

Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, a fost dat publicităţii studiul InoMed-IMAS, „Percepții și atitudini cu privire la prevenirea, diagnosticarea și tratarea diabetului”, care adresează şi problema stringentă a complicaţiilor, din ce în ce mai dese, asociate diabetului zaharat. Studiul a fost realizat de către IMAS la solicitarea Centrului pentru Inovație în Medicină.

Conform datelor obţinute, dintr-un număr de 875.370 de persoane cu diabet diagnosticat, peste 100.000 de pacienţi au fost spitalizaţi în urma complicaţiilor, doar în ultimul an, cele mai incriminate fiind problemele cardiovasculare, dizabilităţile şi nefropatiile. Informaţiile extrase de la bolnavii de diabet cuprinși în studiu relevă faptul că 40% dintre aceştia s-au confruntat cu probleme de vedere, 37,5% cu afecţiuni cardiovasculare, 36,6% au fost diagnosticaţi cu neuropatii şi 18% cu nefropatii.

Lipsa de control a diabetului și complicațiile sale

„La o populație de aproximativ 1,8 milioane de persoane cu diabet și la o frecvență atât de mare a complicațiilor, ne așteptăm ca impactul economic al acestei boli să fie foarte puternic”, a declarat dr. Marius Geantă, Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină. „Disponibilitatea pacienților de a preveni și ulterior controla complicațiile prin respectarea unei diete stricte, un regim de viață activ, inclusiv prin prezentarea la medic este destul de redusă, pe fondul unei slabe conștientizări a importanței controlului diabetului și complicațiilor acestuia”.

Cifrele obţinute în urma studiului arată că doar 6% din persoanele cu diabet ating obiectivele de sănătate dorite și reușesc să amâne sau să evite declanșarea complicațiilor asociate diabetului. Astfel, 71,6% dintre pacienții cu diabet nu au respectat în ultimele 12 luni indicaţia de a merge la neurolog, 46,8% nu au mers la cardiolog, iar 45,2% nu au mers la oftalmolog, pe când aproape 20% dintre bolnavi nu au fost la diabetolog în decursul ultimului an.

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.