Concluziile celui de-al III-lea Congres National despre Bolile Cronice Netransmisibile

concluziile celui de-al III-lea Congres National despre Bolile Cronice NetransmisibileIn conditiile in care peste 60%  (adica 36 de milioane) din totalul deceselor la nivel global sunt produse de bolile netransmisibile, asa cum estimeaza OMS, scopul principal al Congresului desfasurat intre 21 si 22 februarie la Bucuresti, a fost de a atrage atentia asupra impactului bolilor cronice netransmisibile. ”Este deosebit de important sa actionam rapid pentru a reduce povara acestor maladii. Cum? Prin preventie, depistare precoce, tratament si cercetare biomedicala”, a declarat acad. Maya Simionescu, directorul Institutului de Biologie si Patologie Celulara „N. Simionescu”.

Dupa cum estimeaza OMS, 48% din decesele provocate de bolile netransmisibile sunt determinate de bolile cardiovasculare, 21% de cancere, 12% de boli resiratorii si 3,5% de diabet. La baza declansarii acestor boli stau 4 factori: alimentatia nesanatoasa, lipsa exercitiilor fizice, fumatul si consumul de alcool. In conditiile in care bolile cronice netransmisibile reprezinta si o povara financiara foarte mare pentru toate statele lumii, OMS a dezvoltat un plan de actiune pentru preventia si contorlul bolilor netransmisibile, cu scopul de a reduce cu 25% mortalitatea provocata de acestea pana in 2025.

Si in Romania, situatia privind bolile cronice netransmisibile are o evolutie negativa: “Incidenta bolilor cronice netransmisibile este in continua crestere atat in Romania, cat si la nivel mondial. Imbucurator este faptul ca acestea pot fi prevenite, iar impactul lor asupra societatii, precum si asupra economiei poate fi redus. In acest sens este nevoie de o buna monitorizare a pacientilor cu boli cronice netransmisibile, dar si de o informare continua a medicilor specialisti cu privire la cele mai noi metode de preventie, diagnostic si tratament”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane si co-presedintele Congresului.

Astfel, la congresul organizat de Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice sub egida Academiei Romane si a Fundatiei Nationale pentru Stiinta si Arta, s-au reunit reputati specialisti care au prezentat informatii de ultima ora privind managementul clinic al bolilor cardiovasculare, bolilor cerebrovasculare, diabetului, obezitatii, cancerului si bolilor pulmonare cronice.

Text: Bianca Badescu

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.