Concluziile Raportului pentru Sănătate 2015 realizat de APSR

Alianța pentru Sănătate  din România a lansat la sfârșitul lui ianuarie Raportul pentru Sănătate, în cadrul unei conferințe care a avut loc la Palatul Parlamentului. Raportul a fost realizat pe baza datelor obținute de la CNAS, MS, MFP, ANAF și are scopul de a prezenta  o analiză obiectivă a deficiențelor existente în sistemul de sănătate și de a propune soluții pentru îmbunătățirea situației. ASPR a luat în calcul în întocmirea acestui raport infrastructura medicală, serviciile furnizate, sursele de venit și structura alocării cheltuielilor.

În acest raport, ASPR a evidențiat faptul că România se confruntă cu dezechilibre majore de acces al populației la servicii de sănătate, iar problema cea mai mare este în mediul rural, unde activează doar 0,5 medici la 1000 de locuitori, față de orașe unde sunt în medie 4,4 medici la mia de locuitori. De altfel, decalajele cele mai mari se înregistrează la specialitățile clinice.

Printre soluțiile la problemele sistemului de sănătate din România, ASPR a propus CNAS și Ministerului Sănătății să elaboreze strategii multianuale pentru sistemul de asigurări de sănătate, să îmbunătățească sistemul tarifele pentru prestațiile medicale și infrastructura de servicii în mediul rural, să orientezea activitatea celor mai mici 25% dintre spitalele publice către ambulatoriul de specialitate și spitalizări de zi, să monitorizeze și să evalueze  furnizorii.

De asemenea, în cadrul evenimentului s-a stabilit semnarea unui pact național pe sănătate, cu scopul de a asigura predictibilitatea și stabilitatea sistemului sanitar.

Alianța pentru Sănătate din România (APSR) este o organizație neguvernamentală, ce acționează pentru crearea unui climat propice asigurării unei asistențe medicale centrate pe nevoile fiecărui cetățean.

 

Text: Bianca Bădescu

 

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.