Control auditiv gratuit pentru nou-născuții din România

Din luna decembrie 2018, toți nou-născuții din țara noastră beneficiază gratuit de control auditiv, anunță un comunicat al Ministerului Sănătății, care precizează că prevederea este valabilă pentru copiii născuți la maternitățile de stat. Programul de screening auditiv al Ministerului Sănătății este realizat cu aparatură medicală modernă și este implementat în 186 de maternități și secții de terapie intensivă, care au fost dotate cu 286 de echipamente de testare auditivă.

Hipoacuzia poate fi depistată din prima lună de viață

Screeningul auzului este singura metodă de depistare activă a hipoacuziei, chiar din prima lună de viață, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Conform datelor oficiale, pentru acest proiect a fost alocat un buget de 2.550.000 de lei.

„Pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului este deosebit de important ca surditatea să fie depistată cât mai devreme în vederea asigurării în timp util a tratamentului adecvat. În luna octombrie, din banii pe care i-am obținut la rectificare am extins programul de screening auditiv deja existent în 17 spitale, astfel încât în fiecare județ să se realizeze screeningul auditiv. În luna următoare am început distribuirea echipamentelor, iar acum am început testarea gratuită a nou-născuților”, a mai spus ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății va demara și o campanie de conștientizare și informare a publicului și cadrelor medicale privind necesitatea testării auzului la nou-născuți. Din punct de vedere statistic, la nivel mondial, 32 de milioane de copii suferă de hipoacuzie, iar la fiecare 1000 de nașteri apare un nou caz de simț auditiv diminuat. În lipsa unui screening auditiv pentru nou-născuți, diagnosticarea se face foarte târziu, abia după 12 luni de viață, situație care întârzie foarte mult începerea tratamentului.

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.