De ajutor pentru copiii cu autism: robotul Nao a ajuns în România

Să facem cunoștință cu Nao, robotul umanoid proiectat de către compania Aldebaran Robotics, din Franța, care ajută copiii cu autism să interacționeze cu cei din jur! Micuții care suferă de autism se confruntă cu reale probleme, luptându-se în fiecare zi pentru a se putea exprima. Terapeuții utilizează tratamentul de răspuns pivot – o formă de analiză comportamentală ce folosește jocul pentru a spori dorința copiilor de a învăța comportamentul social. Dar să vedem ce legătură există între această formă de terapie și Nao.

Terapia cu Nao

Robotul Nao (se citește now) merge, vorbește și îi poate implica pe copii într-o serie de activități menite să le îmbunătățească abilitatea de a recunoaște expresiile faciale și de a menține contactul vizual. În plus, poate bate palma cu cei mici. Copiilor le place să se joace cu roboții, iar studiile au arătat că, în general, copiii cu autism reacționează mult mai bine la acest tip de interacțiune. Într-un studiu realizat de către olandezi, experții au inclus robotul în terapia bazată pe tratamentul de răspuns pivot și au analizat comportamentele. În cele 20 de sesiuni, terapeuții au controlat robotul prin intermediul a 9 scenarii diferite de joc. La 3 luni după încheierea sesiunilor, părinții au fost rugați să răspundă mai multor întrebări legate de abilitățile sociale ale copiilor, printr-un chestionar. Copiii care urmaseră programul de terapie cu robotul au înregistrat scoruri mai mari.

Doi roboți Nao V6 au fost aduși și în România, în cadrul Centrului de Autism „Marea Neagră” din Constanţa. Începând de luna aceasta, Nao își va desfășura activitatea alături de copii în cabinetele psihologice ale Centrului, în sesiuni de terapie cu durata de 20 de minute, timp în care va pune întrebări şi va da răspunsuri. În plus, va ajunge și în alte orașe din România.

Sursa foto: wikipedia.org

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.