Diabetul de tip 1 ar putea fi prevenit cu ajutorul unui vaccin

Cercetătorii finlandezi sunt aproape de lansarea unui vaccin care ar putea preveni diabetul de tip 1, o afecțiune ale cărei cauze erau până de curând necunoscute și pentru care nu exista vindecare. Echipa de cercetători de la Universitatea Tampere a descoperit însă că diabetul de tip 1 este provocat de un enterovirus care penetrează pancreasul și distruge celulele care produc insulină.
După ce au cercetat peste 100 de tulpini ale virusului, cercetătorii au descoperit 5 care produc diabetul și spun că pot crea un vaccin împotriva acestor tulpini.
Un enterovirus asemănător este responsabil și pentru producerea poliomielitei care a putut fi eradicată tot datorită unui vaccin. Vaccinul pentru diabetul de tip 1 a fost deja dezvoltat și testat pe animale, însă pentru a putea fi testat pe oameni, este nevoie de 700 de milioane de euro, bani care cercetătorii finlandezi nu au reușit încă să-i strângă, dar pe care speră să-i primească în viitor.

Text: Bianca Bădescu
Sursă: yle.fi

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.