Diagnosticul precoce în boala Parkinson, cu ajutorul unui smartwatch

Devenite extrem de populare în ultimii ani, dispozitivele de tip smartwatch ar putea ajuta la diagnosticarea bolii Parkinson cu până la șapte ani înainte de apariția simptomelor definitorii, după cum sugerează un studiu realizat de o echipă de cercetători britanici.

Mai exact, specialiști de la Universitatea Cardiff au folosit inteligența artificială pentru a analiza datele adunate de la 103.712 de deținători de smartwatch-uri. Urmărind viteza lor de mișcare pe parcursul unei singure săptămâni, între anii 2013 și 2016, specialiștii au reușit să distingă persoanele care ar urma să dezvolte boala Parkinson.

Legătura dintre smartwatch și Parkinson

Având în vedere că aproximativ 30% dintre britanici poartă în mod curent ceasuri inteligente, Dr. Cynthia Sandor, cea care a condus studiului, sugerează că smartwatch-ul ar putea oferi o modalitate “ieftină și fiabilă” de a descoperi boala Parkinson în stadiu incipient.

“Am arătat cum o singură săptămână de date colectate poate prezice evenimente cu până la șapte ani în viitor. Cu aceste rezultate, am putea dezvolta un instrument de screening valoros care să ajute la depistarea timpurie a bolii Parkinson. Acest lucru are implicații atât pentru cercetare, în îmbunătățirea recrutării în studiile clinice, cât și în practica clinică, urmând să permiță accesul pacienților la tratamente într-un stadiu incipient, în viitor, atunci când astfel de tratamente vor fi disponibile”, a explicat Sandor.

Astfel, noile descoperiri ar putea transforma un accesoriu accesibil la nivel global, așa cum este smartwatch-ul, într-un obiect ce ar putea fi folosit – în cele din urmă – pe post de instrument de screening.

Desigur, sunt necesare mai multe studii care să colereze aceste noi descoperiri cu alte date colectate pentru rezultate cât mai concrete în acest sens, atrag atenția chiar cercetătorii, în studiul publicat în revista Nature Medicine.

Speranțe privind depistarea timpurie a bolii Parkinson

Prin comparația datelor colectate de la un subgrup de participanți deja diagnosticați cu boala Parkinson cu cele ale unui alt grup care a primit diagnosticul în decursul următorilor șapte ani după ce au fost colectate datele de la smartwatch, aceștia au putut folosi inteligența artificială pentru a identifica participanții care vor dezvolta ulterior boala.

Tot în urma recentului studiu, cercetătorii au transcă folosirea unui smartwatch a fost mai precisă în detectarea celor ce ar urma să dezvolte Parkinson decât orice alt factor de risc sau orice alt semn timpuriu recunoscut al bolii.

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.