Legătura dintre testele de vedere și boala Parkinson

Studiile cercetătorilor de la Universitatea Globală din Londra arată că testele simple de vedere ar putea anticipa cu 18 luni înainte apariţia tulburărilor cognitive şi a demenţei, în cazul persoanelor care suferă de Parkinson. Oamenii de ştiinţă consideră că modificările vizuale preced declinul cognitiv care apare la majoritatea persoanelor cu Parkinson. Într-un alt studiu, aceeași echipă de cercetare a constatat că există conexiuni structurale și funcționale ale regiunilor creierului, care se decuplează atunci când pacientul se confruntă cu boala Parkinson, dar şi cu probleme de vedere.

Etapele studiului

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu boala Parkinson au un risc crescut de a suferi de demenţă, acest lucru fiind explicat prin modificările care stau la baza creierului. Astfel, în cadrul studiului au fost incluse 77 de persoane cu boala Parkinson, constatându-se că testele simple de vedere pot prezice apariţia demenţei.

Demența și boala Parkinson

Oamenii de ştiinţă au constatat, de asemenea, că demenţa afectează zonele creierului legate de vedere şi memorie. Cercetătorii au folosit metode noi pentru a analiza scanările RMN, astfel au identificat leziuni ale substanței albe, situată la nivelul creierului, în profunzimea emisferelor cerebrale și cerebeloase. Scanările RMN au provenit de la 88 de persoane cu boala Parkinson (dintre care 33 au avut disfuncție vizuală, considerându-se că prezintă un risc ridicat de demență) și 30 de adulți sănătoși ca grup de control.

Rezultatele studiului

În creierul sănătos există o cuplare între conexiunile structurale (fizice). Această cuplare nu este uniformă, deoarece există un anumit grad de decuplare în creierul sănătos, în special în zonele implicate în procesarea de ordin superior. Cercetătorii au descoperit că persoanele cu boala Parkinson au prezentat un grad mai mare de decuplare.

Sursa: news-medical.net

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.