Dozele mici de steroizi pot creşte riscul bolilor cardiovasculare

Glucocorticoizii sunt cei mai puternici agenţi antiinflamatori, prescriși pentru a trata o serie de boli inflamatorii. De-a lungul timpului, studiile au demonstrat că dozele mari de steroizi cresc riscul bolilor cardiovasculare. Prin intermediul unui studiu, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Leeds, Anglia, au ajuns la concluzia că și dozele mici de glucocorticoizi pot crește, de asemenea, riscul bolilor cardiovasculare.

Etapele studiului

Cercetătorii au analizat dosarele medicale ale 87.794 de pacienți diagnosticați cu 6 boli inflamatorii diferite, care au primit îngrijire între anii 1998-2017. Aceştia au descoperit că pentru pacienții care administrează mai puțin 5 miligrame prednisolon pe zi, riscul apariţiei bolilor cardiovasculare aproape s-a dublat comparativ cu cei care nu utilizează glucocorticoizi. Prednisolonul este un glucocorticoid, având o acţiune antialergică şi antiinflamatoare. Anterior, specialiştii considerau că administrarea a 5 mg de glucocorticoizi pe termen lung era sigură, dar noul studiu sugerează că pacienții care iau doze mici riscă să dezvolte boli cardiovasculare. Aceste constatări arată că medicii ar trebui să prescrie oamenilor care necesită tratament pe termen lung cu steroizi cea mai mică doză și să creeze un plan personalizat de prevenire a riscului cardiovascular.

Cum pot fi prevenite bolile cardiovasculare

Specialiştii recomandă un regim alimentar sănătos, sărac în alimente sărate, dar bogat în fibre, legume şi fructe proaspete. Efortul fizic regulat este un factor-cheie în prevenirea bolilor cardiovasculare. Mersul pe jos, cliclismul, tenisul sunt câteva dintre activităţile indicate de către medici. În plus, aceştia îi avertizează pe pacienţi să renunţe la fumat, deoarece acest viciu reprezintă un factor de risc important în apariţia bolilor cardiovasculare.

Sursa: sciencedaily.com

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.