Este somnul pe timp de zi benefic pentru sănătate?

Multe persoane consideră că un „pui de somn” pe timp de zi este o activitate obişnuită şi inofensivă. Dar cercetătorii au descoperit că atunci când dormim mai mult de o oră în timpul zilei, acest lucru ar putea reprezenta un obicei riscant pentru sănătate. Dr. Zhe Pan, autorul studiului – Universitatea de Medicină din Guangzhou, China, a declarat că somnul în timpul zilei este un lucru comun în toată lumea şi mulţi îl consideră un obicei sănătos. Acesta a mai adăugat că studiul realizat de el contrazice însă aceste opinii larg răspândite.

Legătura dintre somnul pe timp de zi și alte afecțiuni

Oamenii de ştiinţă au studiat legătura dintre somnul de zi, deces și bolile cardiovasculare. În acest studiu au fost incluşi 313.651 de participanţi. Rezultatele au arătat faptul că 39% dintre voluntarii incluși în studiu dormeau în timpul zilei și că somnul cu durata peste 60 de minute este asociat cu un risc de deces cu 30% mai mare. În plus, cercetătorii au mai descoperit că riscul de a dezvolta boli cardiovasculare era cu 34% mai mare.

Riscul de deces la femeile care dorm pe timpul zilei este cu 22% mai mare faţă de cele care nu fac acest lucru, iar riscul pentru persoanele mai în vârstă este cu 17% mai mare.

Concluziile studiului

În urma studiului, cercetătorii au descoperit că un „pui de somn”, cu o durată mai mică de 60 de minute, nu este asociat cu dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Ba mai mult, somnul pe timp de zi, cu o durată de 30-45 de minute, ar putea îmbunătăți sănătatea inimii persoanelor care dorm mai puţin noaptea.

Sursa: sciencedaily.com

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.