Oul consumat în cantități mari, risc de diabet

Fiert, poșat, prăjit sau sub formă de omletă, oul este un aliment popular, mai ales la micul dejun. Totuși, se pare că oul poate pune sănătatea în pericol, potrivit unor studii realizate de către experții de la Universitatea din Australia de Sud, iar atunci când este consumat în exces crește riscul diabetului de tip 2. Realizat în parteneriat cu Universitatea de Medicină din China și Universitatea din Qatar, studiul s-a desfășurat între anii 1991 și 2009 pe un eșantion reprezentativ de 8.545 de chinezi adulți, cu vârsta medie de 50 de ani.

Dieta, factor de risc în apariția diabetului

Voluntarii au participat la un sondaj despre sănătate și nutriție, și astfel s-a descoperit că persoanele care consumau în mod regulat unul sau mai multe ouă pe zi (echivalentul a 50 de grame) prezentau un risc cu 60% mai mare de a face diabet.

Dieta este un factor modificabil, ce contribuie la apariția diabetului, așadar este important ca oamenii să înțeleagă faptul că alimentația are un aport deloc de neglijat în ceea ce privește prevalența bolii. În cadrul aceluiași studiu, experții au descoperit faptul că între anii 1991 și 2009, consumul zilnic de ouă a crescut de la 16 grame (între anii ’91-‚93), la 26 de grame (2000-2004) ajungând la 31 de grame în anul 2009.

Oul și diabetul

În ceea ce privește populația chineză și consumul de ouă pe termen lung, mai mult de 38 de grame consumate pe zi au crescut riscul de diabet la adulți cu aproximativ 25%, iar cei care mâncau peste 50 de grame de ou pe zi prezentau un risc de a dezvolta boala de 60%. De asemenea, femeile erau mai expuse acestui risc spre deosebire de bărbați.

Între aceeași perioadă s-a observat că în Europa s-a înregistrat cel mai mare consum de ouă – 33.65 g/zi, urmând America – 28.43 g/zi și Asia – 20.65 g/zi. Este nevoie de studii amănunțite pentru a stabili cu exactitate cum influențează consumul de ouă apariția diabetului.

Sursa: sciencedaily.com

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.