Reconstrucția zâmbetului după o paralizie facială este acum posibilă!

În premieră, în țara noastră, a avut loc o reconstrucție a zâmbetului după o paralizie facială completă, utilizând simultan trei surse de nerv pentru a obține o mișcare din mai multe surse. Coordonată de dr. Dragoș Zamfirescu, medic primar în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, echipa chirurgicală a Centrului de Excelență în Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă Zetta a utilizat o procedură de combinare a două tehnici de specialitate – babysitter și cross-face de la nervii maseter și hipoglos. Operația, care a durat șase ore, a fost efectuată cu succes unui pacient de 28 de ani cu paralizie facială completă, în urma unei operații de extracție de tumoră de nerv.

Pacientul va beneficia de o mișcare a feței din mai multe surse

Medicii echipei Zetta au conectat o parte din ramurile nervului facial la nervul maseter, iar o altă parte la nervul hipoglos, astfel încât musculatura obrazului să primească impulsuri electrice (cu rol de a menține mușchii viabili și contractili) de la mișcările limbii și ale mandibulei. În același timp, chirurgii au realizat o grefă cross-face din nervul facial sănătos contralateral pe deasupra buzei, pe care au conectat-o la alte ramuri ale nervului facial.

„Reconstrucția facială utilizând simultan tehnicile babysitter și cross-face ne permite să inervăm surse multiple de nervi faciali, astfel încât să oferim pacientului un rezultat îmbunătățit, cât mai apropiat de mimica naturală a feței. În cadrul intervenției am reușit să utilizăm 3 nervi donori diferiți, ceea ce înseamnă că pacientul va beneficia de o mișcare a feței din mai multe surse, nu doar dintr-una singură, cum se întâmplă în cazul procedurii clasice de cross-face”, a declarat dr. Dragoș Zamfirescu.

Într-un comunicat de presă remis redacției se precizează că, la 4 luni de la realizarea intervenției, pacientul se află într-o stare foarte bună, iar nervii faciali sunt funcționali.

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.