Fara grija asigurarilor de sanatate

Odata cu intrarea tarii noastre in Uniunea Europeana, omanii vor putea calatori in statele comunitare ara grija asigurarilor de sanatate.

Incepand cu anul 2007, romanii care calatoresc in statele Uniunii Europene vor putea beneficia, in caz de necesitate, de ingrijiri medicale in aceleasi conditii ca si cele oferite cetatenilor tarii respective de sistemul public de asigurari de sanatate. Pentru aceasta insa, cei care intentioneaza sa calatoreasca in spatiul comunitar vor trebui sa solicite Casei de asigurari de sanatate la care sunt inscrisi eliberarea Cardului European de Asigurat (EHIC) si sa achite contravaloarea documentului. Cardul va avea o valabilitate de sase luni si va putea fi folosit numai in fata autoritãtilor sanitare din tara de destinatie sau de tranzit, pentru dovedirea calitatii de asigurat in Romania. Cardul va permite asiguratului aflat in calatorie accesul la o gama mai larga de tratamente decat cele strict de urgenta, fara sa mai fie necesara incheierea unei asigurari private scumpe de sanatate in acest scop.

Totusi, facilitatea ce va fi pusa de CNAS la dispozitia asiguratilor in conformitate cu directivele Comisiei Europene nu va acoperi si tratamentul in strainatate a afectiunilor pre-existente calatoriei respective, ci numai a problemelor de sanatate care apar in timpul sejurului. Tratamentul in caz de necesitate se va face in conditiile generale stabilite de sistemul public de asigurari de sanatate din tara respectiva, ceea ce inseamna ca unele tratamente care sunt gratuite in Romania ar putea fi doar compensate partial in statul unde survine problema de sanatate, sau invers (spre exemplu, in Germania asiguratii achita o co-plata de 10 Euro pe zi de spitalizare, pentru primele 20 de zile de spitalizare din fiecare an calendaristic). Reciproc, si cetatenii altor state comunitare detinatori ai Cardului European de Asigurat vor beneficia de tratamente in aceleasi conditii ca si asiguratii romani, daca vor avea probleme de sanatate in timpul calatoriei in tara noastra.

La ora actuala, CNAS se afla in faza de pregatire pentru eliberarea Cardului European de Asigurat. Livrarea acestor documente catre asigurati va incepe imediat dupa 1 ianuarie 2007. Solicitantii vor primi cardul, prin curier, la adresa indicata de ei, in termen de 7 zile lucratoare de la data solicitarii. In cazul in care beneficiarii nu sunt gasiti la domiciliu, vor putea ridica ulterior documentul de la sediul Casei teritoriale de asigurari de sanatate la care sunt inscrisi.
Pentru mai multe amanunte despre Cardul European de Asigurat, la dispozitia celor interesati se aflã site-ul dedicat www.ceass.ro. De asemenea, detalii despre card pot fi aflate si de pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, www.cnas.ro.

Biroul de presa al CNAS

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.