Glaucomul ar putea fi monitorizat la domiciliu

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Londra sugerează că evoluţia glaucomului ar putea fi monitorizată la domiciliul pacientului. Glaucomul este o afecțiune cronică, ce influenţează creşterea presiunii intraoculare peste nivelul suportat de nervul optic. În timp, lipsa tratamentului poate duce la pierderea vederii. Glaucomul este principala cauză a orbirii ireversibile la nivel mondial și este responsabilă pentru unul din zece cazuri de tulburări de vedere grave în Marea Britanie. Boala poate apărea oricând, dar cel mai des întâlnită este la persoanele cu vârsta peste 60 de ani.

Efectuarea testelor oculare în prezent

Persoanele cu glaucom sau cu risc de apariție a glaucomului necesită monitorizare pe tot parcursul vieții, inclusiv efectuarea unor teste oculare regulate pentru a urmări evoluția bolii. În prezent, aceste examinări implică vizite regulate la oftalmolog. Din cauza pandemiei COVID-19, mulți pacienți au amânat însă controalele, așa că perioada în care ne aflăm ar putea înrăutăți situația.

Etapele studiului

În cadrul studiului au fost implicaţi 20 de pacienţi cu glaucom. Aceştia au primit tablete electronice, care aveau instalate testul ocular numit “Eyecatcher”, pe care le-au folosit timp de 6 luni. Participanţii la studiu şi-au făcut singuri testul ocular, la domiciliu, testându-se o dată pe lună. Acuratețea a fost evaluată prin compararea măsurătorilor realizate acasă cu evaluările convenționale  efectuate la oftalmolog atât la începutul, cât și la sfârșitul studiului. 98% din testele la domiciliu au fost finalizate cu succes.

Studiile viitoare vor examina dacă monitorizarea la domiciliu se poate efectua pe perioade mai lungi și este capabilă să detecteze cazurile de glaucom care progresează rapid.

Sursa: news-medical.net

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.