Grafenul, soluție împotriva malariei?

Știm deja că unele specii de țânțari pot transmite boli ce pot provoca decese, dacă nu sunt tratate corespunzător. Astfel, ei pot răspândi virusul Zika, virusul West Nile, chikungunya, malaria și febra Dengue.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), țânțarii sunt una dintre speciile de insecte cele mai amenințătoare de viață. Doar malaria a provocat aproximativ 430.000 de decese în 2015. Deși anumite produse pot minimiza riscul unei înțepături de țânțar, un studiu recent arată că acești agenți chimici pot avea efecte secundare asupra sănătății și asupra mediului, în special produsele care folosesc parabeni. Însă grafenul ar putea fi o soluție.

Ce este grafenul?

Grafenul reprezintă un singur strat molecular de atomi de carbon, este un bun conductor de căldură și electricitate și nu poate fi observat cu ochiul liber, fiind varianta bidimensională a grafitului.

În urma exfolierii grafitului, grafenul a fost descoperit și izolat în 2004 de către cercetătorii britanici de la Universitatea din Manchester, conduși de profesorul olandez, Andre Geim, care a primit Premiul Nobel pentru Fizică în 2010, alături de colegul său – Konstantin Novoselov.

Țânțarii pot înțepa și prin haine, însă cercetătorii s-au întrebat dacă grafenul ar putea preveni acest lucru. Pentru a investiga acest aspect, oamenii de știință de la Universitatea Brown, Statele Unite ale Americii, au realizat un studiu, iar participanții au fost rugați să-și bage brațele într-o cutie plină cu țânțari, având doar o mică porțiune de piele expusă.

Unii participanți și-au acoperit pielea cu pastă translucidă de grafen, în timp ce alții nu. S-a observat că soluția pe bază de grafen a acționat ca un scut, iar țânțarii nu i-au mai înțepat. Mai mult decât atât, oamenii de știință au văzut în înregistrările video că insectele nu numai că n-au încercat să penetreze pielea, dar au petrecut foarte puțin timp pe segmentul expus. Autorul studiului, Robert Hurt, a concluzionat că pasta de grafen maschează mirosul și textura pielii, iar țânțarii au fost astfel încurcați, crezând că pielea era altceva.

Experții vor trebui să efectueze mult mai multe cercetări înainte ca oamenii să poată utiliza grafenul pentru a preveni înțepăturile de țânțari. În plus, încă nu se știe ce se întâmplă cu pielea dacă este expusă mai multe ore la această pastă sau care ar fi costul unei astfel de soluții împotriva înțepăturilor de țânțari.

Sursa: Medicalnewstoday.com

 

Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.