În premieră, unui pacient american i-a fost transplantată o inimă de porc

Un bărbat din Maryland, Statele Unite ale Americii, este primul pacient din lume căruia i s-a transplantat o inimă de porc modificată genetic. O singură astfel de intervenție a mai fost realizată în lume, în anul 1984, pacientul primind la momentul respectiv inima unui babuin, însă a supraviețuit doar 21 de zile. Medicii susțin că acest nou transplant reprezintă o mare reușită, dar și o descoperire, deoarece inima a fost editată genetic pentru a exclude anumite zaharuri din celule, care se pare ca ar fi responsabile de respingerea organelor în cazul transplantului. Acest tip de transplant între specii poartă denumirea de xenotransplant.

Pacientul, neeligibil pentru transplant cu un organ uman

Pacientul David Bennett, în vârstă de 57 de ani, a fost declarat de către specialiști neeligibil pentru un transplant cu organ uman. Acesta suferea de insuficiență cardiacă într-un stadiu avansat și de fibrilație ventriculară, însă fără a face niciun demers pentru a-și controla hipertensiunea arterială și pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate, în ciuda insistențelor specialiștilor.

Xenotrasplantul prezintă risc crescut de respingere. O problemă des întâlnită este aceea că anticorpii produși de organismul uman recunosc anumite zaharuri de pe suprafața celulelor de porc ca fiind străine. Astfel, cercetătorii au eliminat trei gene și au editat altele, astfel încât organul să poată fi acceptat cu succes.

Intervenția a durat mai bine de 7 ore și a fost realizată de către medicii Centrului Medical al Universității din Maryland, transplantul fiind considerat drept ultima speranță pentru a salva viața pacientului. Momentan, pacientul este conectat la un aparat care face legătura între inimă și plămâni, ajutând astfel fluxul sangvin. Următoarele săptămâni sunt critice pentru pacient.

Sursa foto: bbc.com

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.