Insulina de ultimă generație, cu o singură administrare pe zi, disponibilă în România

Românii care suferă de diabet zaharat pot beneficia de o nouă insulină bazală injectabilă cu o concentrație mai mare, de 300 unități pe mililitru. Noul produs se administrează o dată pe zi și are o durată de acțiune de peste 24 de ore, dar și o variabilitate redusă a glicemiei, la aceeași prsoană, pe parcursul zilei, fiind superior în ceea ce privește controlul glicemic față de tratamentele existente până acum.

România este în primul val de ţări europene, alături de Germania și Olanda, în care persoanele cu diabet au acces la insulina bazală de ultimă generație. Este vorba despre Toujeo – o soluție injectabilă care conține substanța activă insulină glargin [de origine ADNr] în formă concentrată, de 300 U/mL, indicată adulților cu diabet zaharat de tip 1 și 2.

„Insulinoterapia este cea mai complexă formă de tratament dintre toate patologiile umane. Asta pentru că implică direct persoana cu diabet. Omul trebuie să-și măsoare singur glicemia și să-și facă injecțiile cu insulină de mai multe ori pe zi. Astfel, doar 50% dintre bolnavii de diabet ajung să atingă standardele de terapie. Tocmai de aceea, este binevenită această nouă formulare de insulină glargin care prin reducerea riscului de hipoglicemie, administrarea mai flexibilă, controlul mai stabil al glicemiei pe durata a 24 ore, va îmbunătăţi atât controlul diabetului, cât şi calitatea vieţii persoanelor cu diabet”, a declarat Prof. Dr. Nicolae Hâncu, Membru de Onoare al Academiei Române și Președinte de Onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

100% compensat, de la 1 octombrie

Insulina Toujeo este inclusă pe noile liste de medicamente compensate integral, care vor fi implementate de la 1 octombrie. „Medicii urmează să decidă dacă vor prescrie sau nu acest tip de insulină. În principiu, produsul va fi oferit pacienților necontrolați cu tratamentul lor actual. Nu are sens să schimbi ceva ce funcționează, așa încât pacienților care evoluează bine cu alt tip de insulină nu e cazul să li se prescrie Toujeo. În mod cert, vor fi trecuți pe Toujeo cei cu boală renală diabetică și alte categorii de pacienți care fac frecvent hipoglicemii, care pot contribui la apariţia mai precoce a complicaţiilor microvasculare (afectarea oculară, renală, a nervilor periferici) şi macrovasculare (evenimente cardiovasculare)”, a precizat Prof. Dr. Cristian Serafinceanu, Președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Medicul a subliniat că printr-un control mai bun al glicemiei nu numai că va fi îmbunătățită calitatea vieții persoanelor cu diabet și la scăderea cheltuielilor de sănătate. „Prevenirea unui singur caz de insuficiență renală – una dintre complicațiile diabetului – duce la o economie de aproximativ 50.000 de euro pe an, bani care pot fi folosiți pe medicamente inovative, de exemplu”, a arătat Prof. Dr. Serafinceanu.

Undă verde pe piața din UE din luna mai

Toujeo a primit aprobarea din partea Administrației Americane pentru Alimente și Medicamente (FDA) şi avizul pozitiv al Comitetului pentru Produse de Uz Uman (CHMP) din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) în februarie 2015, fiind lansat în Statele Unite ale Americii în martie 2015. Produsul a fost aprobat în Uniunea Europeană în luna mai. Decizia Comisiei Europene de a aproba noul tip de insulină se bazează pe rezultatele programului de studii clinice EDITION care a evaluat eficacitatea și siguranța produsului farmaceutic și care include mai multe studii internaționale de fază III. Au participat la realizarea studiilor clinice peste 3.500 de adulți cu diabet zaharat de tip 1 sau 2, necontrolați cu tratamentul actual.

Text: Natalia Talmacec

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    2 comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    1. D**u**ă**e**t**a:

      Sunt diabetica 2 și folosesc două tipuri de insulina …lenta si rapida !
      Glicemia mea la prima oră pe nemancate arată între 250 – 350 glicemie !
      Sunt obeza , sedentară, cu tensiune oscilanta , insmniaca și…neuropatie diabetica !
      Nu dorm din cauza neuropatiei , nu fac mișcare din cauza neuropatie , am tensiune din cauza obezitatii , sindromului METABOLIC samd !
      Aștept să se întâmple o minune cu mine că ….asta nu mai este viața de trăit !
      Vreau o INSULINA bună sa regleze cu adevărat zahărul din sânge!
      Cu JANUMET, Theossen , gabagama si cele două insulina Apidra solo-star si Lantus solo-star EU voi muri curând !

      Aștept ajutor pentru o stare de sănătate mai bună și un sindrom METABOLIC refăcut !

      Va mulțumesc anticipat !
      Dăduică Leontina / Constanța

      • Revista Galenus:

        Buna ziua,

        Din pacate, doar medicul curant va poate ajuta in acest sens.

        Va dorim multa sanatate si toate cele bune!