Legătura dintre aerul pe care-l respirăm și schizofrenie

Schizofrenia afectează milioane de oameni din întreaga lume, iar experții în sănătate încearcă să descopere toți factorii de risc ce ar putea conduce la apariția acestei probleme. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în jur de 20 de milioane de oameni suferă de schizofrenie la nivel global. Această tulburare psihică duce la dizabilitate, iar principalul factor de risc se pare că ar fi factorul genetic ce interacționează cu factorii de mediu.

Aerul și sănătatea creierului

Un nou studiu realizat de către oamenii de știință de la Universitatea Aarhus din Danemarca a identificat însă un nou factor, și anume expunerea la aerul poluat în perioada copilăriei. Cercetătorii ne arată, astfel, că o calitate scăzută a aerului nu duce doar la apariția unor probleme la nivel pulmonar, ci și la deteriorarea sănătății creierului. Cercetătorii au analizat datele provenite de la 22.355 de persoane născute în Danemarca între 1 mai 1981 și 31 decembrie 2002. S-a observat că 3.531 de persoane dezvoltaseră schizofrenie, iar analizele făcute de către experți au indicat faptul că oamenii expuși la un nivel mai mare de poluare prezentau și un risc mai mare de apariție a schizofreniei. Pentru fiecare creștere de 10 micrograme/m3 a concentrației dioxidului de azot în aer, riscul de a dezvolta schizofrenie crește cu 20%. Este totuși nevoie de mai multe investigații în acest sens.

Sursa: Medicalnewstoday.com

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.