31 mai, Ziua Mondială fără Tutun

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), consumul produselor din tutun și expunerea la fumul de țigară contribuie la aproximativ 12% din totalul deceselor provocate de bolile de inimă, tutunul fiind al doilea factor de risc pentru bolile cardiovasculare, iar în cazul adulţilor cu vârsta până în 50 de ani – principalul factor de risc.

Date recente arată că 9.928 de români și-au pierdut viața din cauza BCI (boală coronariană ischemică) în 2016, cu 36,8% mai mult decât în 2013, iar 6.233 de români și-au pierdut viața prin AVC (accident vascular cerebral) în 2016, cu 8,1% mai mult decât în 2013. În ceea ce privește mortalitatea asociată bolii cardiace ischemice, aceasta este de 2,5 ori mai mare în România, față de media Uniunii Europene.

Efectele consumului de nicotină asupra sănătății

Datele interne ale Spitalului Universitar de Urgență Elias din București arată că peste 80% dintre pacienții care au fost îngrijiți după ce au suferit un accident vascular cerebral ischemic, în 2017, erau fumători. Totodată, mai mult de 15% dintre aceștia aveau vârsta sub 60 de ani. Alți 612 pacienți au avut nevoie de spitalizare după ce au suferit un infarct miocardic acut, în timp ce 371 de pacienți cu infarct cu supradenivelare ST au fost examinați angiografic și reperfuzați, în Programul Național RO-STEMI.

Consumul de nicotină crește frecvența cardiacă, contractilitatea miocardului și tensiunea arterială – indiferent de tipul de produs care este consumat, cauzează constricția arterelor coronare și a celor periferice, precipită aritmiile cardiace, inclusiv fibrilația ventriculară ce poate conduce la moarte subită, favorizează instalarea trombozei, cu apariția cheagurilor de sânge care blochează fluxul sangvin spre inimă, creier, organe intraabdominale, membre.

Astfel, specialiștii prezenți în cadrul conferinței de presă organizate de către Spitalul Universitar de Urgență Elias, în contextul Zilei Mondiale fără Tutun, au atras atenția asupra importanței conștientizării riscurilor la care se expun consumatorii de nicotină, indiferent de formă, și la care îi expun pe cei din jurul lor. În fiecare an, pe 31 mai este marcată Ziua Mondială fără Tutun, o inițiativă a Organizației Mondiale a Sănătății care aduce în prim-plan efectele negative pe care le generează consumul de tutun asupra sănătății.

Peste 7 milioane de oameni își pierd viața anual, la nivel global, din cauza consumului de tutun, iar aproape 900.000 dintre aceste decese sunt asociate fumatului pasiv. Peste 122.000 de români și-au pierdut viața din cauza unei boli cardiace ischemice sau a unei afecțiuni cerebro-vasculare, potrivit ultimelor date ale IHME (Institute for Health Metrics and Evaluation). 16.000 dintre aceste decese au fost atribuite consumului de tutun, care este asociat cu un risc cardiovascular major.

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.