Cetoacidoza diabetică, risc de probleme cognitive la copii

Cetoacidoza diabetică, o complicație a diabetului de tip 1, este legată de un IQ mai mic și de probleme de memorie în cazul copiilor, potrivit unui studiu publicat în jurnalul medical Diabetes Care. Cetoacidoza diabetică apare atunci când diabetul nu este diagnosticat la timp sau nu este manageriat necorespunzător. În cazul cetoacidozei, organismul produce o cantitate mare de cetone. Semnele timpurii ale cetoacidozei sunt urinarea frecventă, setea excesivă, greața, durerile abdominale, confuzia, slăbiciunea.

Cetoacidoza are consecințe la nivel cognitiv

În urma studiului s-a constatat că și un singur episod sever de cetoacidoză diabetică la copiii diagnosticați cu diabet de tip 1 poate avea consecințe la nivel cognitiv, iar în cazul copiilor care s-au confruntat cu mai multe episoade, performanțele cognitive scad foarte mult. Studiul a inclus 376 de copii cu diabet de tip 1 și fără niciun episod de cetoacidoză diabetică și 758 de copii cu diabet de tip 1 și mai multe astfel de episoade. Copiii aveau vârste cuprinse între 6 și 18 ani.

Viteza de gândire şi memoria sunt afectate de diabet şi hipertensiune

Experții au analizat și au descoperit că în ceea ce privește copiii care experimentaseră episoade moderate până la severe de cetoacidoză aveau o memorie mai scurtă pe termen lung, comparativ cu cei care nu trecuseră prin niciun episod. De asemenea, cetoacidoza a fost asociată și cu un IQ mai scăzut. În plus, se pare că deficitul cognitiv se poate înrăutăți în timp.

Rezultatele cercetării subliniază importanța prevenției cetoacidozei diabetice la copiii cu diabet de tip 1, respectiv importanța managementului corect al nivelului de zahăr din sânge.

Sursa: newswise.com

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.